НЕК развали договора с „Уорли Парсънс“

OFFNews 07 октомври 2013 в 18:20 4899 11

АЕЦ
АЕЦ "Белене"

Националната електрическа компания (НЕК) развали договора с консултанта по проекта за АЕЦ „Белене“ „Уорли Парсънс“, съобщиха от компанията.

Решението за разваляне на договора идва почти година и половина след като Народното събрание прекрати строителството на атомната електроцентрала.

Прекратяването на договора е заради „обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора“, става ясно от съобщението на НЕК.

За решението е уведомен и архитект-инженера и консултант по строежа на АЕЦ „Белене“ „Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис“ ЕАД, допълват от Националната електрическа компания.

„След встъпването си в длъжност, новото ръководство на НЕК върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от самия него. Те са 4 на обща стойност 5 349 363, 6 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи“, пише още в съобщението на НЕК.

Засега обаче не е ясно какви неустойки ще трябва да се платят на „Уорли Парсънс“.

Плащанията по спрения проект за АЕЦ „Белене“ доведоха до мащабно разследване, в рамките на което бяха задържани двама бивши шефове на НЕК. Миналата седмица на собственика на подизпълнителя „Риск инженериг“ Богомил Манчев беше повдигнато обвинение и му бе определена рекордната гаранция от 1 млн. лева, които трябва да бъдат внесени в седемдневен срок.

Манчев заяви, че ще обжалва гаранцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!