Министерството на културата: Театрите няма да затварят

Вероника Шербанова 28 октомври 2013 в 14:43 2388 3

Петър Стоянович Снимка: БГНЕС, архив
Петър Стоянович Снимка: БГНЕС, архив

Министерството на културата обяви, че е изплатило или в момента изплаща всички дължими пари на театрите в София.

Министерството изпрати и справка на изплатените суми за всеки от театрите. Информацията е оповестена след изявления в медиите, според които на столичните културни институти не са превеждани пари за заплати и хонорари, посочиха от пресцентъра на ведомството.

На Народния театър „Иван Вазов“ са преведени 17 380 лева, на Националната опера и балет – 52 302 лева. Софийската филхармония е получила 114 426 лева, Държавният музикален и балетен център – 114 021 лева. На театър „Българска армия“ са изплатени 47 340 лева, на сатиричния театър – 35 925 лева, на Младежкия театър – 36 088 лева, на Театър 199 – 71 272 лева, а на Театрална работилница „Сфумато“ - 24 204 лева, обясниха от министерството.

„Няма и никога не е съществувала заплахата за затваряне или ограничаване на дейността на културните институти – театри, опера, филхармония, оперета и балет. Изразяваме възмущение от някои опити сред българското общество да се тиражират неверни и тенденциозни слухове, които не отговарят на истината и лесно могат да бъдат използвани за користни цели. Очакваме и ще работим за това сферата на изкуството и културата да не става заложник на лични амбиции и партийни интереси“, категорични са от Министерството на културата.

Преди месец министърът на културата Петър Стоянович обяви, че министерството готви промяна на финансирането на театрите. В момента субсидиите се изплащат на базата на продадените от всеки театър билети.

Увеличаването на зрителите обаче било проблем, защото натоварва бюджета на министерството. Някои театри намаляват цените на билетите, за да пълнят залата и да получават повече пари от държавата, а няма гаранции, че качеството на продукта е еднакво добро в цялата страна, коментира Стоянович.

Реалната цена на билетите в театрите не е 10, 6 или 5 лева. Реалната цена на билета заради труда на всички, които работят в театралните зали, е 35-40, до 50 лева. Тъй като публиката не може да си позволи да плаща толкова, цената на билета е 5, 6, 10 лева, а останалото е ангажимент на държавата, заяви преди седмица председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Министърът не трябва да говори глупости. В момента Министерството на културата се е превърнало в пощенска кутия, в която влизат пари, за дая стигнат до театрите. Тя няма сериозен бюджетар, тя има жетвар, коментира той.

“Не мога да ви опиша какъв страх има у директорите на театрите да се обадят и да изпищят, че не са им изплатени заплатите. Защото ги привикват в Министерство на културата и им дърпат ушите, тъй като е имало конкурси и те ще се явяват на конкурси”, обясни той. Мутафчиев разкри, че има театри, в които заплати не са плащани от септември. 

Предстои протест на театрите, на сценичните изкуства, интелектуалците, допълни Мутафчиев.

Предстои затваряне на театрите в България заради „глупавата политика на управление на театрите“. Предстои театрите да бъдат затворени и колегите ми да дойдат и да подкрепят протестиращите студенти, каза вчера Мутафчиев. “Младежкият театър е с вас, Народният театър е с вас. Вие сте двигателят”, окуражи Мутафчиев събралите се в двора на Ректората младежи.

Днес Мутафчиев обясни, че не предстои затваряне на всички театри заради студентските протести. Подкрепата си театрите ще дават в края на всяко представление.

Ние стоим плътно зад студентите, но няма да затваряме театрите. Въпреки това те може и дами да затворят заради лошата политика на това правителство и лошото му отношение към културата, затова, че не се изплащат парите на театрите, коментира Мутафчиев пред Дарик. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!