Меглена Кунева напуска НДСВ, прави партия

Александра Маркарян 11 март 2012 в 10:37 1630 0

Меглена Кунева  Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева официално обяви, че напуска НДСВ, но остава в политиката със сдружението си "България на гражданите". То, по всяка вероятност, ще прерасне в партия. Решението си Кунева обяви на пресконферения в София днес. Кунева благодари на НДСВ и лично на Христина Христова за подкрепата за кандидатурата ú на президентските избори. Като мотив за подаденото заявление за напускане на НДСВ Кунева каза, че хората, гласували за нея на президентските избори през есента на 2011 година, са различни от тези, които гласуват за НДСВ. "Излизайки от партията аз не излизам от политиката", категорична бе Меглена Кунева, която беше еврокомисар с ресор защита на потребителите. Тя изяви желание да участва на следващите избори. Ако симпатизантите поискат, сдружението ще прерасне в партия. Няма да се поколебая да направя крачката, каза тя. До момента в сдружение "България на гражданите" са постъпили над 10 000 заявления за членство, посочи лидерът му. Относно сегашното управление Кунева заяви:
Нараства усещането, че държавата е абдикирала от своите характерни функции. За много хора ГЕРБ и БСП са двете страни на една и съща монета. Възстанови се усещането за кръгове, за кръжоци по интереси. В партиите ясно се очертават битките на вътрешните кръгове, но от тези битки най-губещи са българските граждани. Увеличава се и групата на негласуващите, обезверени хора от политиката, а това е опасно за демокрацията. А дали не е това целта? В момента няма партия, която да каже, че единствената ú цел е повишаване стандарта на живот на хората.
За плановете си за развитие на сдружението Кунева заяви: "Смятам, че имаме нужда от промяна, от кураж да кажем коя е алтернативата на ГЕРБ".   Меглена Кунева е родена на 22 юни 1957 година. Завършила е "Право" в Юридическия факултет на Софийския университет през 1981 година. През 1984 година става доктор на юридическите науки, преподава в СУ през 1988-1999 година. Била е водещ в БНР, програма "Христо Ботев". Специализира "Международни отношения и международно екологично право" в университета Джорджтаун, САЩ и "Екологично право" в Оксфорд, Великобритания в периода 1995-2000. Била е юридически съветник в Министерски съвет в периода 1991-2001 година. Тогава премиери са Димитър Попов, Филип Димитров, Любен Беров, Димитър Луджев, Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Жан Виденов, Иван Костов. На изборите през 2001 година Меглена Кунева е избрана за депутат от листата на НДСВ. Правителството оглавява Симеон Сакскобургготски. През 2001 година бе определена и за главен преговарящ на Република България с ЕС, а през 2002 година стана министър по европейските въпроси. През 2005 година Кунева също печели депутатски мандат в листата на НДСВ. В края на 2006 година е избрана от Европейския парламент за еврокомисар с ресор защита правата на потребителите. Номинацията ú издигна тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. В момента Меглена Кунева е член е на борда на директорите на банка BNP Paribas.  Председател е на Борда на директорите на Центъра за европейски политики и е специален съветник за правата на пътниците на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас. Владее английски, френски и руски език. Омъжена е за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962-1978) на ЦК на БКП Иван Пръмов, от когото има един син - Александър. През 2011 година беше независим кандидат за президент на България. Кандидатурата ú беше подкрепена от НДСВ. Изборите спечели Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Бойко Борисов (ГЕРБ). За вицепрезидент беше избран министърът на правосъдието от същия кабинет Маргарита Попова.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови