МОМН избра фирма без сайт да прави уебплатформа за 190 000 лв.

Александра Маркарян 22 март 2013 в 17:16 9520 11

Евелина Христова, съветничка на Сергей Игнатов - министър на образованието в кабинета
Евелина Христова, съветничка на Сергей Игнатов - министър на образованието в кабинета "Борисов".

Фирма, която на практика няма сайт, и онлайн школа за обучение по чужди езици са избрани от образователното министерство да правят уебплатформа, която да обслужва 70 000 студенти. Проектът за 190 000 лева, финансиран щедро от Европа, трябва да обезпечи изпълнението на част от дейностите по проект "Студентски практики" с пари от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Заглавието на поръчката е "Създаване и поддръжка на уеб-платформа и модули за обслужване процеса по координиране и провеждане на студентски практики".

Решението кой да е изпълнителят ù е публикувано на сайта на Агенцията по обществени поръчки на 12 октомври 2012 г. - няколко месеца преди министърът на образованието Сергей Игнатов да подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Обявлението за възложената поръчка излиза на 1 февруари 2013.

Възложител е съветничката му Евелина Христова, която е ръководител на този и други проекти на МОМН.

Въпросният изпълнител е дружеството "Студентски практики 2012", управлявано от 29-годишния Георги Димитров Георгиев. Самото дружество е регистрирано (с името "Студенски практики") месец след публикуването на решението на МОМН - на 12 ноември 2012 г., вписано е през януари 2013 г.

Собственици на дружеството са "Инфосистемс.бг" ООД и "Кабината БГ" ООД.

Управител и съсобственик на "Инфосистемс.бг" е Георги Димитров Георгиев.

Фирмата има в предмета си на дейност разработване на специализиран софтуер и информационни системи, търговия с компютри, рекламна, издателска и полиграфическа дейност, но "Инфосистемс.бг" дори няма истински сайт. На адреса infosystems.bg има електронна визитна картичка - на бял фон е изписано Infosystems.bg, над името е поставено логото на фирмата, а под него са изписани телефоните за връзка.

Тази фирма, според информацията на "Дакси", осигурява трима служители и се помещава в общежитие в Студентски град.

Това не е първият проект от МОМН за "Инфосистемс.бг". Фирмата е изпълнител и на проект "Студентски стипендии и награди" на МОМН, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", започнал през лятото на 2011 г.

Втората фирма е "Кабината БГ".

"Това е стандартна маркетингова практика, считана от някои дори за много престижна. Някои фирми не искат да дават чрез сайта си допълнителни подробности за проектите, по които работят", каза управителят и съсобственик на "Кабината" Тодор Георгиев.

"В поръчката няма никаква измама. Колегата има над 10-годишен опит в областта на информационните технологии, а работата ни по проекта е почти приключена", допълни той.

Според описанието на задачата "Изпълнителят на поръчката трябва да изгради софтуерна информационна система, обслужваща предоставяне на качествена професионална подготовка в реални работни условия за над 70 000 студенти. Проектът цели улесняване на прехода от висшето училище към работното място и повишаване на успешната реализация на трудовия пазар на студентите, обучаващи се в системата на висшето образование в периода 2012-2015 г. както и подпомагане на изграждането на стабилни партньорства между образователните институции и бизнеса в 52-те професионални направления, в които се обучават студентите в България. Разработваната система цели да автоматизира и ефективизира голяма част от тези комуникации, както и да даде разумна увереност на съответните одитиращи и сертифициращи органи, че средствата по проекта са разходвани по максимално ефективен, прозрачен и балансиран начин с оглед постигане целите на проекта и в съответствие с принципа за добро финансово управление."

При оценяването водещият показател е бил техническата оценка на предложението, а не цената.

Съотношението между тежестта на техническата и финансовата оценка е било 70:30.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!