Кръстовището на две нива до Семинарията готово през 2014 г.

Вероника Шербанова 18 октомври 2013 в 14:38 7811 13

Кръстовище на две нива до Семинарията
Кръстовище на две нива до Семинарията

Кръстовището на две нива на бул. "Стоян Михайловски" и бул. "Пейо Яворов" (при Семинарията ) ще е готово най-късно в средата на следващата година, заяви зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

Разрешителното за строеж е издадено на 30 септември и строителните работи започват в събота, като ще са необходими около 6 месеца за завършването им. Предполагаме, че през зимата и основно през януари и февруари работата ще трябва да прекъсне, но всичко зависи от валежите и температурите, обясни Христов.

Към строителните работи ще бъде включено и разширяване на бул. "Стоян Михайловски" с още две платна. Ще бъде изграден и пешеходен подлез, посочи зам.-кметът. 

По време на ремонтните работи кръстовището няма да се затваря изцяло. Ще има стеснение и движението ще се прехвърля от едната лента в другата, уточни Христов.  

Очаква се за изграждането на кръстовището на две нива да са необходими около 13,5 млн. лева. Точната сума ще стане ясна след завършването на ремонтните работи. Финансирането е с пари на Столична община и заем от Европейската инвестиционна банка. 

Имаме договорена горна граница на сумата и ако се окаже, че са необходими по-малко средства, ще бъдат направени допълнителни ремонтни работи, както направихме при строежа на кръстовището на две нива до Телевизионната кула, обясни Любомир Христов. 

По думите му ще бъде направена и естакада, която обаче ще бъде много по-малка от първоначално замислената. Първоначалното решение за построяване на естакада в Борисовата градина предизвика недоволството на хората заради предвиденото изсичане на дървета.  Според окончателния план обаче естакадата ще е малка и ще е само премостване от Симеоновско шосе, коментира Христов.

След измерване на шума в района е взето решение и за изграждане на шумозащитен екран. Той ще предпазва близките сгради от шума и от вредните газове.

Това е втория етап след завършването на кръстовището на две нива до Телевизионната кула, строежа на което отне 6 месеца. Проектът за промяна на транспорта в тази част на столицата се състои от общо четири етапа. Предвидената сума за целия проект е 88 млн. лева. За първия етап са изхарчени около 19 млн. лева. 

След изграждането на кръстовището до Семинарията ще започне и изграждането на естакада по бул. "България" и "Гешов". Предстои и разширение на бул. "Черни връх" - от ул. "Сребърна" до Околовръстното, което ще бъде съчетано с изграждането на метростанцията на "Черни връх" и "Сребърна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!