Костов, БСП, Кунева и "Атака": Цветанов - вън от политиката! (обновена)

15 април 2013 в 14:58 4621 22

Лидерът на БСП Сергей Станишев Снимка: БГНЕС
Лидерът на БСП Сергей Станишев Снимка: БГНЕС

БСП, Движение "България на гражданите" и "Атака" поискаха зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов да се оттегли от политиката заради констатациите на прокуратурата, че МВР подслушва незаконно.

"Цветан Цветанов носи пряка отговорност. Той каза, че ще подаде оставка, ако се потвърди и докаже сигналът. Мисля, че са налице достатъчно основания той да излезе от политиката, да излезе от листите на ГЕРБ и да не участва по никакъв начин", каза Сергей Станишев.

Той определи данните на прокуратурата като "шокиращи" и коментира, че в МВР очевидно се злоупотребява с техниката.

"Ясно е, че става дума за нещо изключително сериозно, което не само представлява злоупотреба със служебно положение, с властта в МВР, а нещо, което е било превърнато от г-н Цветанов в една система за злоупотреба с власт", каза Станишев.

"В нито една европейска страна подобни практики са недопустими. Не само е налице подобна кола, техника, но е имало съвсем целенасочени опити да бъде саботирана проверката на прокуратурата, била е заличена информация. В последните 4 години са прилагани практики на тотално незаконно подслушване на българските граждани", подчерта Станишев. 

По повод приключилата проверка на прокуратурата Меглена Кунева заяви: "Днес прокуратурата потвърди всичките ни най-големи страхове. Вече стана ясно, че живеем в обществото на страха и диктата. Най-лошите практики, въведени и използвани от тоталитарните режими, са използвани и днес - шест години след присъединяването на България към Европейския съюз".

Отговорността е на бившия премиер Бойко Борисов и на заместника му Цветан Цветанов, заяви лидерът на "Движение България на гражданите".

"Атака" настоява Цветан Цветанов да се оттегли от поста председател на предизборния щаб на ГЕРБ, да не участва в предизборната кампания, както и срещу него незабавно да започне разследване.

Костов: ГЕРБ да извади Цветанов от листите

Заради скандала с подслушването ГЕРБ трябва веднага да извади Цветан Цветанов от всички кандидат-депутатски листи, заяви в понеделник вечерта във Варна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Служителите на МВР не могат да са възложители на подобни акции, основната отговорност е на министъра. Нека ГЕРБ не крие Цветанов в листите, защото това много напомня за действията на братя Галеви на предишни избори, заяви Костов.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че няма да се присъедини към хора от политици, които настояват Цветанов да си изпълни обещанието и да излезе от политиката. Според Костов бившият вътрешен министър няма да спази дадената дума и затова призовава партията му да предприеме мерки и да се разграничи от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!