Кабинетът пусна инфо-листа за референдума

28 декември 2012 в 14:14 1745 0

Така изглежда информационният лист на МС за референдума.
Така изглежда информационният лист на МС за референдума.

Министерският съвет публикува на сайта си т.нар. информационен лист за провеждането на националния референдум на 27 януари 2013 г.

По закон този документ се издава от правителството, за да уведоми гражданите за какво и как да гласуват.

 В него се припомня, че гласоподавателите ще трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България?"

Вотът с „ДА“ означава, че гласуващият е за изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България. Вотът с „НЕ“ означава, че гласуващият е против строежа на нова централа..

"Референдумът е форма на пряка демокрация. Именно българският народ като суверен трябва да се произнесе по такъв важен въпрос за продължаване развитието на ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.  Важно е да се осигури възможност на гражданите да направят своя информиран избор, гласувайки на референдума, като по този начин ще се докаже, че обществото има своята основна роля в изграждането на демократична България", се посочва в мотивите на документа.

Гласуването се провежда в избирателни секции на територията на страната, включително на дипломатическите и консулските представителства на Република България, по актуализирани списъци за изборите за народни представители.

Право да гласуват имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума.
Бюлетината ще съдържа въпроса за произвеждане на референдума и два възможни отговора – ДА и
НЕ, написани с еднакъв шрифт.
Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избраният от него
отговор „да“ или „не“, излиза от кабината и го пуска в избирателната урна.

Пълното съдържание на информационния лист можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови