Изпращаме Чочо Попйорданов

08 май 2013 в 08:10 2901 0

Чочо Попйорданов. Снимка: БГНЕС
Чочо Попйорданов. Снимка: БГНЕС

Днес България изпраща българския актьор Чочо Попйорданов.

Поклонението започва в 11 ч. в Народния театър "Иван Вазов".

Опелото ще е от 14 часа в църквата "Св. Георги".

Той ще бъде погребан в Бояна до гроба на майка си, която се спомина преди десетина дни.

 

48-годишният актьор почина на 5 май след падане от 2 метра височина в Боянските гробища. Актьорът бе настанен в Централната реанимация на "Пирогов" на 4 май с пряка опасност за живота, в кома. Лекарите констатираха тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хематом, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро. Сърдечната му дейност беше поддържана с медикаменти и беше поставен на командно дишане. Въпреки 15-часовата битка на медицинските екипи за живота на Попйорданов, той издъхна рано сутринта на Великден, 5 май.

Чочо Попйорданов е роден на 11 юни 1964 г. в София. Той е син на дългогодишния директор на Киноцентър "Бояна" и генерален директор на БНТ Иван Попйорданов. Актьорът произхожда от български род от Велес. Прадядото на Чочо е първи братовчед на македонските революционери - войводата Миле и по-малкият му брат Йордан Попйорданов-Орце, водачът на солунските атентатори, припомня БГНЕС.

Чочо завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1989. Неговата специалност е "Актьорско майсторство". Той е ученик на Крикор Азарян и Тодор Колев. Чочо Попйорданов играе в театър "София", Малък градски театър, а от 1994 в Народния театър "Иван Вазов". Най-известните му театрални роли са в постановките "Сън в лятна нощ", "В полите на Витоша", "Бурята", "Човекът, който прави дъжд", "Кимоно" и др. Чочо Попйорданов се снима и в редица филми. Най-известните са "Вчера" (1988), "Адио Рио" (1989), "Любовното лято на един льохман" (1990), "Вампири, таласъми" (1992), "Сезонът на канарчетата" (1993), "Граница" (1994) "Испанска муха" (1998), "След края на света" (1998), "Дунав мост" (1999) и др. На малкия екран е известен с участието си в телевизионното шоу "Клуб НЛО".

Поклон пред паметта му!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови