Измамна схема за автомобили от САЩ

Юлиан Христов 08 май 2012 в 12:21 18614 0

Автовоз. Снимка: БГНЕС
Автовоз. Снимка: БГНЕС

Измамна схема с внос на автомобили от САЩ се вихри в последните месеци у нас.

Информацията беше подадена от участник във форума OFFRoad-Bulgaria.com. Тя беше скрита от модераторите, докато екипът на OFFNews.bg направи нужните проверки.

Според пострадали двигател на схемата е Пламен Парушев, който използва фирмата си ЕТ “Младенски 88 – Младен Николов”. Схемата е проста – той обещава внос на автомобили от САЩ и след прибиране на определено капаро се покрива.

В схемата попаднал Димо Манчев – бизнесмен от Варна. Пред OFFNews.bg той подробно обясни как е бил привлечен в капана, но се разминал с ужилване. За Парушев научава от свои познати. След като се свързва с него, той му обяснява, че се интересува от вноса на седем автомобила, които му трябват за дейността на фирмата му. Тогава Парушев подробно обяснява, че вносът става по линия на Баптиската църква в Германия и се доставят чрез клоновете й във Варна. Той е категоричен, че за седем броя автомобила ще има голяма отстъпка за доставката.

Стига се до подписването на договор, с който Парушев се задължава да достави автомобилите в определен срок. Според този договор обаче Димо Манчев не се задължава да плати капаро, а цената на сделката е 35 хил. лв.

Според договорката автомобилите трябвало да пристигнат в Хамбург на 8 март, където получават германска регистрация. В България автомобилите трябвало да бъдат доставени на 15 април е трябвало да ги натовари от Хамбург. Манчев твърди, че до последно е имал връзка с Парушев. На 19 април в телефонен разговор продавачът му обяснил, че пристига на следващия ден във Варна следобед. Манчев се интересува от точния час, защото трябва да ангажира паркинг за автомобилите и транспорт за тях. Следват пет дни мълчание - Парушев е неоткриваем. Телефонът му е изключен, не отговаря и на имейла си.

Манчев тръгва да го търси, тъй като знае, че фирмата е регистрирана в с. Кичево, Варненско. Там открива баща му, който заявява, че не е имал връзка със сина си от около месец. Ден след тази среща мъжът получава имейл от Парушев, който го пита защо е идвал да заплашва баща му. Димо Манчев му отговаря като го пита къде са колите, за да изпълнят договора си и смеките да бъдат платени. Парушев отново потъва.

В този случай Манчев твърди, че е претъпял загуби от пропуснати ползи, тъй като поръчаните автомобили са били за дейността на неговата фирма. Той е съобразил дейността си с доставката на автомобилите, но когато разбира, че те няма да дойдат според уговорката, започва да търси други варианти за доставка на автомобили. А това допълнително забавя във времето работата на фирмата му. „Определено имаше нещо съмнително във въздуха преди да замине“, коментира съмненията си Манчев. Парушев започнал да му обяснява колко измамници имало на този пазар и му споменал за човек, който ужилил няколко души с близо 70 хил. лв. „Сега смятам, че говореше за себе си“, коментира Манчев.

Според схемата Парушев обяснявал, че колите са собственост на Баптистката църква в САЩ и са дарения, които църквата иска да продаде. Църквата разполагала с лични кораби, което допълнително водело до спад в цената на колите, защото не се плаща за превоза им през океана. Колите стъпвали в Хамбург, където се регистрират с германски номера от местната баптистка църква, а след престой от един месец митото им пада и така те идват на значително по-изгодни цени в България.

Фирма “Младенски 88 – Младен Николов” с управител Младен Николов Парушев е регистрирана в с. Кичево. Според Търговския регистър дейността й е свързана с производството, изкупуването и преработката на плодове и зеленчуци; производство и търговия на алкохолни напитки; търговия с хранителни продукти, торове и семена. Фирмата извършва и търговски услуги, сред които е и доставката на стари автомобили, авточасти, ремонт на газови уредби. Екипът на OFFNews.bg опита да се свържи с Парушев, но телефонът му е изключен от няколко дни. Той не отговори и на молбата ни за контакт по електронната поща.

От двете Баптиски църкви във Варна обясниха, че за първи път чуват името на Парушев и за съществуващата схема. Пастор Александър Грозев от Баптиската църква в града обясни, че в църквата не са идвали хора с твърденията, че са измамени. Той обясни, че не вижда начин, по който църквата би могла да се използва за търговия с автомобили, тъй като тя не развивала търговска дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови