ИМП: 6% делят БСП от ГЕРБ

30 януари 2013 в 16:28 2903 6

Част от екипа на Института за модерна политика. Снимка: modernpolitics.org
Част от екипа на Института за модерна политика. Снимка: modernpolitics.org

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,8% от пълнолетните българи, а за БСП - 19,3%.

Тази дистанция от близо 6% между двете партии регистрира януарското проучване на Института за модерна политика (ИМП).

ДПС събира 5,5% от гласовете на избирателите, „България на гражданите“ – 4,8%, „Атака“ - 2,7%, а коалицията „РЗС с Марешки“ - 2,7%.

Според проучването на ИМП, проведено в периода 13-21 януари сред 983 респонденти, СДС биха получили 1,7% от гласовете на всички избиратели, за ДСБ биха гласували 1,5%, а бюлетини за НДСВ биха пуснали едва 1%.

39% са категорични в намерението си да гласуват на парламентарния вот, а 24% заявяват, че „по-скоро ще гласуват“. 13% от респондентите отсега декларират, че със сигурност няма да гласуват.

В челната тройка по одобрение към политическите фигури в проучването на ИМП се нареждат президентът Росен Плевнелиев - с одобрение от 47.6% от респондентите,  Бойко Борисов - с 38,8 % и  Сергей Станишев - с 23,7% одобрение.

В изследването прави впечатление, че самият председател на Института за модерна политика и бивш депутат Борислав Цеков присъства с 4,7% одобрение от респондентите, като зад него е лидерът на СДС Емил Кабаиванов (4,2%).

Неотдавна журналистката от reduta.bg Любослава Русева разкри, че „при по-внимателно вглеждане в методическата рамка“ на изследване на ИМП от ноември „се вижда, че то съвпада 100% с обявената от държавната агенция НЦИОМ за нейното ноемврийско проучване. Съвпадат време на провеждане, брой интервюирани, брой населени места, метод на подбор, вид на извадката и т.н., което поражда подозрения, че проучването на ИМП е проведено на терен от НЦИОМ, при това едновременно с проучването на НЦИОМ“.

Публикацията на Русева провокира ответна реакция от Венелин Стойчев от ИМП, който коментира, че „ако искаме да се повиши качеството на изследванията на общественото мнение у нас, трябва да сме наясно, че критиката на всекидневното съзнание от привилегированите позиции на овластено друго всекидневно съзнание не решава проблемите, а ги задълбочава“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови