Яне се уплаши от гнева на НПО-тата

Нели Чолашка 12 март 2013 в 17:51 3441 7

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

Лидерът на РЗС Яне Янев оттегли предложението да се проверява имуществото на шефове на неправителствените организации (НПО).

Той направи това в пленарна зала при гласуването на предложения от него проектозакон за промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Проектът предвижда разширяване на кръга на хората на висши длъжности, които ще бъдат длъжни да подават декларации за доходите и имуществото си в Сметната палата.

След като днес парламентът прие на второ четене предложените от Янев промени, Сметната палата ще трябва да провери шефовете на всички дружества, които са контролирани от ДКЕВР – ЕРП-та, ВЕИ, топлофикациите и др.

Декларации ще трябва да подадат всички синдикални лидери и членове на контролни и управителни съвети в профсъюзите. Същото ще важи и за работодателските организации, които са членове на тристранния съвет – КРИБ, БСК и БТПП в момента.

Поне отпаднаха кандидат-депутатите, които са хиляди и Сметната палата едва л щеше да смогне да ги провери всички.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров обяви, че промените в закона са на парче и са необмислени.

Относно НПО-тата Янев първо внесе между първо и второ четене текст, според който на проверка ще подлежат само организациите, които работят с обществени средства. Засегнатите организации обаче отишли днес да се оплачат на правна комисия, която гледа текстовете на второ четене.

Накрая обаче оттегли целия текст, който предвиждаше пред Сметната палата да се отчитат собствениците на неправителствените организации.

С този текст се целеше ГЕРБ да удари по организациите, които следят честно ли се провеждат изборите, но после се уплашиха, че ще им се стовари гнева на целия неправителствен сектор, коментира Мая Манолова.

Янев не каза с какви мотиви оттегля текста. Той се направи на обиден и обяи, че ще видят, че е бил прав кто иска проверка на собствениците на НПО-тата.

Емил Василев от РЗС беше по-рязък и обяви, че неправителствените организации всъщност са черни каси и най-много такива "каси и дори куфари" има ДПС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови