И Лиляна Павлова стана клиент на прокуратурата

04 май 2013 в 18:31 7818 20

Лиляна Павлова, Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова, Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е започнала проверка по действия на бившия регионален министър Лиляна Павлова заради решение за продажба на имот - земята под изгорялата Фрегата на плажа в Бургас.

Това съобщи на пресконференция във Варна Румен Петков, член на Националния съвет на БСП. По думите му проверката трябва да установи дали действията на Павлова са административно нарушение или престъпление по служба.

На 22 октомври 2012 година собственикът на обекта е внесъл предложение до областния управител на Бургас Константин Гребенаров, с което иска да купи имота. Той обаче е публична държавна собственост и за да бъде обект на сделка, трябва да се деактува в частна държавна собственост. Още на следващия ден – 23 октомври, въпреки че трябват поне десет дни, за да бъдат подготвени всички документи, Гребенаров изпраща становище до МРРБ за преобразуването с един единствен мотив – желанието на собственика да купи терена. От МРРБ отговарят, че трябва мотивирано становище, което е изпратено на 19 ноември.

„И тук започва една поредица от престъпления на г-жа Лиляна Павлова. На 25 октомври тя изпраща за съгласуване това предложение до всички министерства с доклад и проект за решение на МС за обявяване на имота за частна държавна собственост”, каза Румен Петков. Той обясни, че в нарушение на устройствения правилник дава срок от три дни за съгласуване, като най-малкият разписан такъв е 10 дни. „Толкова бързаме да откраднем имота, че даваме срок, в който министерствата дори нямат физическо време да огледат всичко необходимо, за да дадат становище. Някои ще кажат, че това е административно нарушение. Не. Прави се с цел министерствата да нямат време да реагират”, каза още той. Въпреки това министерството на финансите успява да изпрати становище, с което се противопоставя на МРРБ и отказва имотът да бъде деактуван. Павлова обаче не се съобразява с това и в нарушение на правилника внася проекта за решение в първоначалния му вид на заседанието на МС от 12 декември. В залата представителят на МФ – Владислав Горанов докладва забележките на МФ и решението е върнато от министерски съвет на вносителя – МРРБ за доработка. „Лиляна Павлова обаче продължава в същия стил и на 17 декември изпраща същия текст без да са отразени поправките, а именно че имотът не трябва да се деактува и не трябва да се продава. От стенограмата може да се види, че Борисов изрично подчертава корекциите да бъдат нанесени и Лиляна Павлова не възразява. И въпреки това тя не коригира решението и дава възможност на областния управител да продаде имота”, коментира Петков.

„За мен е много важно как ще се развие сега проверката. Прокуратурата ще търси два варианта - дали това е административно нарушение или престъпление по служба. Лично аз мисля, че това трябва да бъде еднозначно квалифицирано като престъпление по служба. Първо - заради необичайно кратките срокове, в които се провежда цялата процедура. Второ - заради абсурдния тридневен срок за становища от министерствата. Трето - защото въпреки ясното решение на МС, че вносителят , трябва да нанесе корекции по решението, това не става”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!