Храната в детските градини и училище ще е само по утвърден стандарт

ОFFNews 04 ноември 2015 в 22:04 5374 3

Храната в детските градини и училище ще се приготвя само от продукти по утвърдени държавни стандарти, съобщи bTV.

Решението на парламента изненада директорите на детските и учебни заведения, които ще трябва да купуват сирене, кисело мляко, кашкавал, месо и хляб по най-високия държавен стандарт.

„Категорично забраняваме на територията на училищата и детските заведения да се предлагат така наречените екструдирани храни, храни, които съдържат хидрогенирани мазнини и храни с неодобрена преработка”, съобщи Лора Пастухова от Министерството на земеделието и храните.

От детска градина "Слънчице" в Мездра обаче са притеснени, че въпросните одобрени храни са много по-скъпи и ще ги натоварят финансово.

„Имаме само един постен ден, два пъти в седмицата имаме риба, с пиле работим и с мляно месо. Това би оскъпило бюджетите, защото всяка храна, която е по стандарт, която е без оцветители, ароматизатори, антиоксиданти, и без всички Е-та, които съдържа, е по-скъпа", коментират служители в градината.

Промените вече са в сила, но има гратисен период от една година. Изискванията важат и за всички организирани детски или училищни лагери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!