Губим още 385 млн. евро от Европа заради Мирослав Найденов

11 септември 2012 в 10:20 3500 12

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Има потенциален риск България да загуби още европейски пари по Програмата за развитие на селските райони, управлявана от земеделското министерство. Това стана ясно от думите на говорителя на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони Роджър Уайт пред БГНЕС.

Причината е забавяне на усвояването на средствата за повече от две години. По същия начин в края на 2011 г. България вече загуби 39 милиона евро по ПРСР.

Сега има риск в края на 2012 г. да загубим и над половин милиард лева за 2010 г.

Неусвоените средства са 385 милиона евро. Ако не ги усвоим за оставащите три месеца и половина от 2012 година, ги губим.

Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош е изпратил още през юни предупреждение до земеделския министър Мирослав Найденов.

Колко пари реално ще загубим ще стане ясно до 31 януари 2013 г., когато страната ни разбере какви са били плащанията през последното тримесечие на годината.

Няма да загубим парите от Европа по Програмата за развитие на селските райони, реагираха от земеделското министерство часове след изказването на Уайт. От ведомството на Найденов са категорични, че сумата щяла да бъде усвоена до края на 2012 г. Позицията на МЗХ вижте тук.

Към началото на септември ЕК е изплатила 1.027 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Сумата е равна на 39% от предвидените средства по програмата.

Сумата включва платеното от Европа и възстановените от правителството суми, както и 7% аванс, изплатен от ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!