Грешна задача на олимпиадата по математика в София

Александра Маркарян 17 декември 2012 в 14:51 4908 3

Ученици. Снимка: БГНЕС
Ученици. Снимка: БГНЕС

Грешно условие на задача на олимпиадата по математика е на път да дисквалифицира осмокласниците, явили се на състезанието в София. Въпреки че в инспектората по образование в София са знаели за грешката, не са уведомили училищата, нито са им изпратили новото условие.

Сигнал за нередностите по време на състезанието, провело се в събота, подаде учител по математика от столицата.

Формулировката е гласяла:

„Точките M,N и, P са средите съответно на страните АС, АВ и ВС на триъгълник АВС. Медианата CN пресича отсечката МР в точка D, а ВР - в точка F.“

За да може да се реши задачата, в условието е трябвало да пише, че точка Р е от АС, а точка М - от ВС.

„30 минути след началото на изпита едно дете дойде и ми каза. Веднага се обадихме на РИО. Те вече бяха в течение, но никой не беше уведомил училищата“, разказа възмутеният преподавател.

На практика оценката от една задача може да определи дали даден ученик ще мине на по-горния, областен кръг на олимпиадата по математика. Всяка от трите задачи (с две, с едно и с три подусловия) носи по 7 точки. Дори и на втора и трета задача ученикът да е получил максимумът от по 7 точки, ще има общ сбор 14 точки. За минаване в следващия кръг обаче са необходими минимум 16 точки.

На общинско ниво учениците не решават едни и същи задачи, т.е. явилите се на олимпиада в София и получили грешно формулирана задача ще се конкурират с ученици например от Варна, Бургас, Добрич, получили 3 решими задачи, което предполага и реално измерващ знанията им по-висок резултат.

Проблем за децата тази година е бил и фактът, че не всички задачи са били съобразени с преподаваното в училище – имаше неща, които не се преподават в часовете за задължителна подготовка, а само в профилираните паралелки, коментираха учители. Проблем се оказали и сигналите за бомби в различни училища – заради отлагането на часовете още не бяхме стигнали до материала, включен в олимпиадата, разказа момиче от София.

OFFNews изпрати запитване до МОМН относно олимпиадата в София. Попитахме кой е формулирал задачите, имало ли е последваща проверка и как осмокласниците от София ще бъдат оценявани.

Отговор все още нямаме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!