Граждани свикват избори за безпартийци в партийните листи

27 март 2013 в 14:42 2134 3

Анжелика Цокова от движение ДНЕС. Снимка: БГНЕС
Анжелика Цокова от движение ДНЕС. Снимка: БГНЕС

Граждани в цялата страна ще организират предварителни избори за списък от безпартийни кандидати, които да бъдат включени в партийните листи за парламентарните избори. Това обявиха днес авторите на инициативата от гражданско движение ДНЕС, популярни от кампаниите си срещу енергийните монополи, срещу синята зона в София и др.

Преди това движението ще преговаря с политическите партии да отворят изцяло листите си за включване на гражданите, обясни идеята Анжелика Цокова от организацията. От ДНЕС вече са изпратили покани към 48 партии да отворят листите си "на 100 %" за излъчените граждани за парламентарните избори на 12 май. По думите на Цокова, вече има сигнали, че някои са склонни да предоставят листите си, но все още няма отговор от нито една политическа сила. Движението ще обяви кои партии са дали съгласието си в неделя.

Идеята е в началото на април (1-3 април) граждани да номинират участници в изборите по общини в една обща книга във всеки град. Може да бъде номиниран всеки, който декларира, че не е осъждан, не е бил народен представител, министър или зам.-министър, че не е член или активист на политическа партия, както и че не е служил на Държавна сигурност. На 4 април ще се проведат избори по общини, след което комисиите публично ще преброят гласовете. Тримата кандидати с най-много гласове продължават да се състезават на 5 април на областни избори, на които за "победители" ще бъдат излъчени петимата с най-много гласове.

Часовете и местата за номинациите и гражданските избори ще се анонсират във Фейсбук и в сайта на сдружението.

"Така ще покажем на политическите монополи, че са загубили войната, която 23 години водят с гражданите на България", каза Цокова. Организацията разчита на активността на хората, които протестираха в последните няколко месеца, каза тя. Оттам заявиха, че не ползват никаква субсидия и нямат подкрепа от фирми.

На пресконференцията за лице на кампанията присъстваха няколко симпатизанти на идеята - Румънеца и Енчев, певицата Янка Рупкина, музикантът - счетоводител Дани Милев и един човек с магарешка глава, символ на ината, който обаче не се представи. "Това е риалити шоу - национален кастинг за достойни хора" - с тези думи Енчев анонсира "гражданските избори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!