Глоби до 100 хил. лв. за производителите на млечни фалшификати

05 февруари 2013 в 15:43 1441 0

Млечни продукти, Снимка: БГНЕС
Млечни продукти, Снимка: БГНЕС

Производителите на млечни и имитиращи продукти, нарушаващи изискванията на наредбата за млечните продукти, ще се глобяват с 50 – 100 хиляди лева, а за рецидив ще им се отнема удостоверението за регистрация на обекта. Това предвиждат поправки в Закона за храните, представени днес от министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Наредбата за млечните продукти изисква имитиращите продукти (с растителни мазнини) да не съдържат нищо „млечно“ в етикета си, както и да се продават на отделен щанд в магазините. Производителите и търговците имаха срок до началото на тази година да въведат тези правила.

Проектозаконът за храните цели неколкократно вдигане на санкциите и за други наришения. По думите на Найденов, досегашната практика на контролиращия орган (Българската агенция за безопасност на храните – БАБХ) показва, че размерът на налаганите санкции върху производителите и търговците на храни не е достатъчно стимулиращ.

Поправките регламентират и хранителното банкиране в България. Сега действащата Българска хранителна банка ще получи статут на браншово сдружение и всички други организации за хранително банкиране ще трябва да бъдат включени в мрежа, гласи проектозаконът.

Всички конфискувани храни от търговците заради неясно съдържание ще бъдат предавани на хранителна банка след проверка от БАБХ. Банката ще разпределя хранителната помощ сред нуждаещи се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови