Гей организация защитава заподозрения за педофилия учител

OFFNews 21 февруари 2012 в 18:03 3268 3

Сградата на Първо помощно училище в столицата.

Сдружението „Гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални - ИДЕЯ БГ“ се обяви в защита на обвинения в педофилия учител от Първо помощно училище „Проф. дпн Георги Ангушев“*.

Това потвърди пред OFFNews Христо Петров, който е председател на организацията.

Според него нападките срещу учителя са свързани с интереси за назначаването на нов директор на училището.

Атаките срещу въпросния учител започват още през 2008 година, когато той се обявява срещу закриването на Пето помощно училище, в което към този момент преподава. Пред OFFNews той разказа, че въпреки съпротивата му, училището е закрито и обединено заедно с Второ помощно училище, което формира сега съществуващото учебно заведение „Проф. дпн Георги Ангушев“.

Председателят на гей организацията е категоричен, че сдружението ще поеме разходите по защитата на учителя, който е привикан в понеделник в СДВР, за да дава показания и най-вероятно ще му бъдат повдигнати и обвинения.

Той смята, че полицаите са извършили разпити на ученици на учителя в разрез със законодателството. Девет цивилни полицаи направили проверка на учителя в класната стая вчера, обясни пред OFFNews учителят. Тогава те проверили компютъра му, в който открили следи от посещение на порно сайт. Учителят разказа, че децата потвърдили пред разследващите, че сами си инсталирали браузър, от който отваряли сайтове с порно съдържание. Преподавателят казва, че това не са сайтове с детска порнография. Той обясни, че понякога оставя компютъра си без надзор и е напълно възможно през това време децата да са възползвали от това. Той твърди, че полицаите са разпитвали децата за това дали са имали хомосексуални връзки с учителя си и дали той ги е канил в дома си.

Неволите на учителя започват още от 70-те години на миналия век, когато той е отказал вербовка в Държавна сигурност. Според него още тогава са му изфабрикувани обвинения за хомосексуализъм, заради които той лежи за известно време в затвора. По-късно е реабилитиран. Днес той не крие, че членува в сдружението „Гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални - ИДЕЯ БГ“. Той обаче е категоричен, че обвиненията срещу него са изфабрикувани и той и готов да заведе дело за набеждаване, клевета, обида и хомофобия. Той от години е против идеята за закриването на помощните училища, като смята, че има негласно обявена кампания срещу тези институции. Той смята, че вероятно съществува схема за източване на държавни средства по програмата за оптимизиране на училищната мрежа и това е една от причините той да е на прицел. Неговата съпротива за закриването на Пето помощно училище през 2008 година прераства в съпротива за закриването на тези специализирани учебни институции въобще.

Учителят започва работа в училището през 2010 година като възпитател. Тогава атаките продължават, тъй като има интереси директорският пост да бъде поет от Латинка Ковачева, която понастоящем е изпълняваща длъжността директор на училището. Той разказа, че срещу него има много анонимни сигнали, които са свързани с педофилия. Според него шефката на инспектората по образование и лично зам.-министърката на образованието Милена Дамянова имали интерес от отстраняването му, но все още не можел да го докаже.

* Името на учителя е изтрито, защото обвиненията срещу него не се доказаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови