ГЕРБ внесоха вота на недоверие

Елица Мартинова 19 септември 2013 в 11:41 2171 8

ГЕРБ внесоха вота на недоверие Снимка: Сергей Антонов
ГЕРБ внесоха вота на недоверие Снимка: Сергей Антонов

След многобройните корекции и уточнения, ГЕРБ все пак успяха да внесат в деловодството на парламента вота за недоверие. Той бе входиран от бившия регионален министър Лиляна Павлова, Александър Ненков и Димитър Главчев.

Според правилника на Народното събрание вотът трябва да влезе за разглеждане в пленарна зала не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни след постъпването на предложението.

Като мотив за вота в проекторешението е изтъкната неуспешната политика на правителството по отношение на новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране.

След внасянето на вота от ГЕРБ обясниха, че са събрали 96 подписа. Единственият, който не е подписал проекторешението, е Йоана Кирова, която в момента е в чужбина.

"Тази политика на това ново министерство няма детайли, няма мерки, няма визия", обясни след внасянето на вота Лиляна Павлова. По-рано днес тя обясни, че не очаква правителството да падне, но е убедена, че най-важното във вота на недоверие е дебатът в пленарната зала. В кулоарите на парламента обаче Павлова посочи, че ГЕРБ очаква всички депутати да подкрепят вота, защото става въпрос за инвестиционната политика, която е ключова за България.

OFFNews припомня, че първоначалното намерение на ГЕРБ бе да внесат вот на недоверие на общо основание. Това щеше да ги лиши от възможността да предложат втори вот в следващата половин година.

Решението на ГЕРБ предизвика обществени критики и реакция от страна на "Протестна мрежа" и някои партии в Реформаторския блок. Въпреки в това във вторник бившите управляващи останаха категорични, че аргументите във вота трябва да засягат цялостната политика на кабинета. По думите на Цецка Цачева в противен случай би изглеждало така, сякаш има секторна политика, в която ГЕРБ поставя положителна оценка на правителството.

В сряда обаче експремиерът Борисов обяви, че ще се съобрази с критиките и ще внесе вот на недоверие, аргументиран с неуспешната политика на кабинета в сектора на инвестиционното проектиране. Той обяви, че ГЕРБ планират поредици от вотове, свързани с различни секторни политики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови