ГЕРБ настоява за задължителна детска градина за 5-годишните

Вероника Шербанова 05 октомври 2013 в 15:58 4581 11

Милена Дамянова, БГНЕС
Милена Дамянова, БГНЕС

С идеята за преосмисляне на задължителното обучение на 5-годишните правителството абдикира от грижата за най-малките. Това заяви бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова.

Цинично е да казваш, че подкрепяш семействата, че въвеждаш социални мерки за децата, като даваш 100 лева за първокласниците веднъж, в началото на учебната година, а в същото време се отказваш от това да подкрепяш всеки месец 5-годишните, посочи Дамянова.

Задължителната детска градина означава държавата да поема учебните помагала, част от храната и транспорта на тези деца, които трябва да пътуват до друго населено място, обясни Дамянова.

Въвеждането на задължително обучение на 5-годишните, което сега се оспорва от управляващите, донесе на България редица похвали, а проверка на Министерството на образованието показа, че тя е успешна, категорична е Милена Дамянова.

Ако бъде отменена тази мярка само в София над 730 деца ще останат без места и без необходимите грижи, ако държавата се откаже от този финансов ангажимент. Това ще означава по-високи такси и вероятно част от родителите няма да могат да си го позволят, коментира Дамянова.

За въвеждането на задължителната детска градина за 5-годишните правителството на ГЕРБ похарчи близо 500 млн. лева повече в предучилищното образование, допълни тя.

Настояваме за извинение от БСП на всички родители, искаме задължителното обучение да продължи и внесеният от нас Закон за предучилищно и училищно образование да бъде приет, заяви бившата зам.-министърка.

От ГЕРБ поискаха и решаването на проблема с образованието на децата на бежанците в България, като предложиха да се потърси връзка със старата сирийска диаспора и с неправителствените организации, които могат да помогнат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!