ГЕРБ искали да претопят Фонда за гарантирани взимания

Елица Мартинова 16 януари 2013 в 11:49 1296 0

Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС
Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ имат идея да „претопят“ Фонда за гарантирани взимания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, обявиха в кулоарите на парламента от „Синята коалиция“.

Според Мартин Димитров във фонда има 150 млн. лв., „които ГЕРБ искат да претопят, подобно на резерва на НЗОК“.

Сините обявиха, че са внесли законопроект за промени в Закона за гарантираните вземания.

„С нашето предложение ще се реши в известна степен проблемната ситуация във ВМЗ Сопот, но и в редица други предприятия, където работниците са изпаднали в безизходица“, подчерта Димитров.

От „Синята коалиция“ предлагат фондът да изплаща до три месечни възнаграждения на работниците в предприятия, които са изпаднали в несъстоятелност. Задължително условие обаче е служителите да прекратят трудовите отношения с некоректния работодател.

Заедно с това, служителите ще могат да се впишат в регистъра за безработни и да получават обезщетения.

„След като бъдат изплатени служителите, фондът за гарантирани вземания влиза в съответното предприятие като инвеститор и изисква от работодателя неговите задължения“, поясни Димитров.

Според Йордан Нихризов, председател на Българската социалдемократическа партия, предлаганите промени включват и мерки срещу възможното източване на фонда.

„Ако след като получи пари от фонда, работникът се върне при некоректния работодател, служителят няма да има право да се възползва от фонда в рамките на следващите три години. Това ще попречи на източването на средства“, категоричен бе Нихризов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови