ГЕРБ: Образователният министър се лута, не знае къде е

Нели Чолашка 16 септември 2013 в 13:55 2318 0

Димитър Главчев, Милена Дамянова и Калин Каменов.
Димитър Главчев, Милена Дамянова и Калин Каменов.

„Вместо на спокойствие, яснота и приемственост в първия учебен ден сме свидетели на лутането на един министър, който в продължение на 100 дни, успя да си смени позициите поне три пъти”, обяви Милена Дамянова от ГЕРБ, бивш зам.-министър на образованието.

Тя напомни, че незнайно защо министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че трябва да отпаднат делегираните бюджети за училищата. 

По думите ú образователният министър Анелия Клисарова е дала в различни интервюта три различни отговора на въпроса ще се премахват ли делегираните бюджети.

Според бившата зам. просветна министърка тази форма на бюджетиране в училищата няма алтернатива.

„Знае ли някой в МОН как ще се финансират тази година детските градини и училищата, защото финансирането на средното образование трябва да се изпълнява по ясни критерии.

Ако парите не следват ученика, кого ще следват те. Може би депутатите от управляващите партии?”, коментира Дамянова.

Тя напомни, че делегираните бюджети бяха въведени именно от лидера на БСП Сергей Станишев, когато беше премиер под натиска от учителски протести за ниски заплати.

 Уволненият наскоро шеф на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов пък е много впечатлен от идеята да се върне физзарядката в училище вместо да се инвестира в спортна инфраструктура в училищата.

"Това показва доколко знаят къде се намират", коментира Каменов.

По негова информация проектът "Социално включване", насочен към децата с увреждания и децата в риск е замразен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови