Европа ни изнудва да признаем ОМО "Илинден"

Владимир Йончев 25 март 2013 в 10:12 14273 71

ОМО
ОМО "Илинден" пред съда в Страсбург.

Поредното изнудване да регистрираме ОМО "Илинден" започва в сряда, когато у нас пристигат представители на Отдела за изпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) към Съвета на Европа.

Основната мисия на делегацията е ясна отсега - да разкритикува България, заради дейността на българския съд, който още не е регистрирал сепаратистката партия или сдружение, въпреки многото дела, които ОМО "Илинден" е спечелила срещу България. И, което е по-важно - да настоятелно препоръча съдът да регистрира организация, която официално се бори за отцепване на територии от България.

В най-добрия случай заплахата ще е, че  ЕСПЧ ще продължи да ни глобява все по-солено при всеки отказ на съда да регистрира ОМО "Илинден"

При по-лошия сценарий се очакват и още по-тежки мерки срещу България.

А българският съд е в омагьосан кръг. Дори да поиска да прокара регистрацията на ОМО "Илинден", няма как да го направи.

За да се случи такова нещо, трябва да отпаднат 3 члена от Конституцията:

- Чл. 2, ал.1, изр. 2 на Конституцията - "В нея не се допускат автономни териториални образувания".

- Чл.11, ал.4 - "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт".

- Чл.12, ал.2 - "Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии".

Законът за политическите партии (ЗПП) и Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) са съобразени с Конституцията и въвеждат забрана за такава регистрация. Документите, които "ОМО Илинден" представят пред съдилищата за регистрация са откровено провокативни - изрично в целите на партията/сдружението (зависи какво искат по конкретното дело) се сочат борбата с "българския държавен тероризъм" и "геноцид на македонската нация", както и основната цел - "обединение на македонската нация в единна държава".

Докато Конституцията и произтичащите от нея закони са такива, едва ли ще се намери български съд, който да ги прескочи. 

Европейският съд обаче приема, че България чрез българския съд нарушава чл. 11 от Конвенцията за правата на човека, а именно - свободата на сдружаване. Затова не е изключено мисията, която започва в сряда, да препоръча да променим Конституцията, така че тя да позволи регистрацията на партии и сдружения като ОМО "Илинден".

Съвсем отделен и неюридически е въпросът коя партия би си позволила да предложи такава промяна в Конституцията и с какви протести и обществено недоволство ще трябва да се справя.

Досега ОМО "Илинден" и ОМО "Илинден" - Пирин са спечелили 8 дела срещу България. Общата сума на глобите, платени от България е около 35 000 евро, които отиват у ръководителите на сепаратиската организация. Последната глоба е 27 000 евро, а предупреждението на ЕСПЧ е, че тя ще нараства все повече при всеки следващ отказ на български съд да регистрира ОМО. Към момента в различни български съдилища "висят" няколко дела за регистриране на партии и сдружения с ОМО "Илинден" в името си.

Омагьосаният кръг с европейските глоби за България започна през 2000 г. Тогава Конституционният съд реши, че дейността на ОМО е насочена срещу териториалната цялост на страната. "Партия, която обявява част от територията на България за чужда и проявява дейност за откъсването й, е противоконституционна. Тя няма право на съществуване", гласеше решението на КС.

Европейският съд за правата на човека обаче не приема това определение. Според него отказите за регистрация не са в съответствие със стандартите на демократичното общество. ЕСПЧ твърди, че дори "ОМО Илинден" да проповядва сепаратистки идеи, правото на сдружаване на членовете му е несъразмерно ограничено от българските власти, особено като се има предвид , че ОМО е развивало дейност само по мирен начин.

При последната глоба срещу България съдът в Страсбург записа, че заради многото откази за регистрация, членовете на ОМО "Илинден" почувствали "повишено чувство на покруса и безсилие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!