„Енерго про“ иска международен арбитраж заради поевтиняването на тока

19 юли 2013 в 18:31 3373 9

Офис на
Офис на "Енерго Про" във Варна

Предложението на енергийния регулатор за близо 5-процентно намаляване на цените на електроенергията доведе до нов спор с електроразпределителните дружества.

Чешката компания „Енерго про“, собственик на електроразпределителното предприятие на Северна България, отправи искане към държавата за доброволно уреждане на спора за намаляването на крайната цена на тока и свързаното с него свиване на разходите на трите ЕРП-та. 

Исканията на компанията са за компенсиране на законово регламентираните разходи за зелена енергия, с които от миналата година бяха натоварени и електроразпределенията. Оплакване от натрупани загуби от над 100 милиона лева заради задължителното изкупуване на възобновяемата енергия имаше и от австрийската ЕВН (южна България) след мартенското понижаване на цената на тока с 5%.

Според Енерго.про ултимативното понижаване на цените от държавния регулатор нарушава инвеститорските й права, международното право и договора между България и Чехия за взаимна защита на инвестициите.

„Провежданата от ДКЕВР ценова политика през периода след 01 юли 2012 година, която е насочена към намаляване на крайните потребителски цени на електрическата енергия за сметка на приходите на компаниите - мрежови оператори и крайни снабдители, декапитализира и влоши до крайност финансовото състояние на дружествата от групата Енерго-про“, обявиха от компанията.

Според дружеството, понижаването на цените от март е влошило финансовото му състояние, а публикуваният вчера експертен доклад на ДКЕВР за утвърждаване на новите цени на електричеството от 1 август “не само, че няма да коригират натрупаните през последните години финансови дефицити, но допълнително ще задълбочат част от тях“.

Енергийният регулатор не е взел предвид многократно изтъкваните аргументи на ЕРП-тата и «възнамерява да продължи своята досегашна политика, която води до непокриване на необходими за дейността разходи и създаване на критични финансови дефицити в дружествата от групата на «Енерго про», заявиха оттам.

Ако инвестиционният спор с държавата не бъде уреден по пътя на взаимното разбирателство в определен срок, компанията ще подаде иск за арбитраж до Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID), заявиха от дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!