Екокатастрофа в резерват Ропотамо

01 април 2013 в 12:43 5164 3

Мъртва риба в Ропотамо. Снимка: Биволъ
Мъртва риба в Ропотамо. Снимка: Биволъ

Голямо количество мъртва риба изплува днес в р. Ропотамо на територията на едноименния резерват, съобщи „Биволъ“. Причините за измирането на рибата официално все още не са известни, тъй като до момента нито от екоинспекцията в Бургас (РИОСВ), нито от басейновата дирекция са дошли на проверка. Подаден е сигнал в рибарската агенция (Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури), която е заявила, че ще изпрати инспекция.

Съществуват обаче основателни подозрения, че причина за екокатастрофата е дейността на фирма „Венис Марина“, която има договор за работа в резервата с РИОСВ Бургас. След като миналата седмица стана ясно, че тя незаконно престроява старото заведение в резервата, без никакви съгласувателни и строителни разрешения, договорът за наем на кръчмата беше прекратен, а шефът на екоинспекция бе наказан с последно предупреждение за уволнение заради инцидента. Дейността на фирмата обаче не е изцяло прекратена.

Миналата седмица служителите на „Венис Марина“ са извадили 5 моторни лодки за разходки в реката на сух док, за да ги ремонтират. В нарушение на режима на резервата и на договора си с екоинспекцията, от фирмата са свалили боята на лодките и са работили по двигателите им, след което са отмили с маркуч в реката всички бои, масла и други токсични вещества.

"Венис Марина", която стопанисва лодките, е на бившия висаджия Веселин Стоименов, който има общ бизнес с наркотрафиканта Христофорос Аманатидис - Таки. Договорите им с РИОСВ Бургас за атракциона „Разходка с лодка“ и за наема на бар-грила на кея, откъдето тръгват лодките, е от октомври миналата година.

Ремонтът е бил започнал в началото на по-миналата седмица. С флексове и химически препарати е свалена напълно боята от едната лодка, личи ясно от снимките. Другият е изстърган почти наполовина. След като се разрази скандалът с незаконния строеж, корабчетата са били вдигнати с кран, а токсичните отпадъци от ремонта са били измити с маркуч директно в реката. Следите от свалената боя и ръжда обаче все още са на кея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!