Ефективна присъда за мъжа, прегазил жена във Варна

OFFNews 28 октомври 2013 в 18:00 2651 0

Българин осъди държавата в Страсбург
Българин осъди държавата в Страсбург

Ефективна присъда от две години и шест месеца затвор получи Диян Станчев, който на 17 юли 2011 г. прегази на пешеходна пътека във Варна 20-годишната Лора Казанлиева, съобщиха от Варненския окръжен съд (ВОС).

Станчев ще изтърпи наказанието си при първоначален общ режим и 4 години без право да управлява моторно превозно средство. Той е осъден още да заплати общо 6388 лева разноски по делото и адвокатските хонорари на частните обвинители.

Първоначално Станчев сключи споразумение с прокуратурата, с което той се призна за виновен. Така той получи 2-годишна условна присъда. Съдът одобри споразумението, но след силен обществен отзвук тогавашният главен прокурор Борис Велчев поиска възобновяване на делото.

Върховният касационен съд (ВКС) реши на 5 юли 2012 г. да го възобнови и да отмени определението. В решението на съда се казва, че характеристиките на деянието и "социалният отзвук на този вид транспортни посегателства не мотивират прилагане на института на условното осъждане, поради предписаната наложителност от съответно предупредително и поправително-възпитателно въздействие на наказанието спрямо осъдения и останалите членове на обществото, която в обсега на преценката си, съдът е длъжен да вземе предвид."

Така делото се върна във ВОС, но още в края на декември 2012-а то приключи отново с условна присъда от 2 години затвор. В началото на тази година Варненският апелативен съд намери, че присъдата на ВОС е необоснована, защото съдът е подменил експертното заключение на назначената от него автотехническа експертиза и е изложил свои виждания за установените на мястото на престъплението следи. При новото разглеждане на делото във ВОС бе назначена допълнителна комплексна съдебно медицинска и автотехническа експертиза. Според експертите скоростта, с която се е движил Диян е била 87,9 км/ч., а след фаталния сблъсък тялото на момичето е търкаляно близо 20 метра.

Присъдата на ВОС не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови