Драгомир Стойнев: Служебният кабинет не плащал 4 месеца на адвокатите за „Белене“

Милен Енчев 18 септември 2013 в 16:35 2773 10

Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС

Принципната и категорична позиция на това правителство е да отстоява интересите на българската страна. Това коментира днес министърът на икономиката и енергетиката на брифинг по повод обвинението на ГЕРБ, че правителството умишлено бездейства по арбитражното дело между „НЕК“ и руската „Атомстройекспорт“ в Париж за поръчаното от България и впоследствие отказано оборудване за проекта АЕЦ „Белене“.

Във връзка с разпространеното от опозицията писмо на адвокатите на НЕК от кантората „White & Case“ до Стойнев от 2 септември, в което се казва, че заради забавеното привличане на експерти и свидетели от българска страна НЕК рискува да загуби делото за около 1 милиард евро, министърът заяви, че "няма забавяне в решенията и действията ни". „Предприели сме всички мерки относно забавянето и сме поканили експерти от всички политически сили (свидетелите са представители на няколко правителства, водили преговорите с „Атомстройекспорт“ - бел. ред), каза той. Има покани и към Бойко Борисов, Делян Добрев и Трайчо Трайков (енергийните министри в управлението на ГЕРБ), Валентин Николов (бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката), посочи Стойнев.

В реч в стил политическа декларация, написана на лист, министърът апелира към присъстващите журналисти „като отговорни медии“ да не се злоупотребява с информация за хода на делото и отправи упреци към ГЕРБ и към „реакцията на десните на вдигнатата от ГЕРБ топка“.

Ако трябва да сме честни докрай през периода февруари – май са нарушени коректните отношения с адвокатското дружество, каза Стойнев. В продължение на 4 месеца (периодът на служебното правителство) не били заплащани услугите на „White & Case“ и държавата е рискувала да загуби защитника си по делото, заяви той. „Не се ли е целяло тъкмо това“, добави министърът и отправи контраобвинение към ГЕРБ за забавянето.

След което отказа да разясни в детайли проблемите около арбитражното дело пред журналистите и се прибра в кабинета си.

От партия ГЕРБ излязоха с прессъобщение в отговор на изявлението на Стойнев. "Бойко Борисов и Делян Добрев получиха покани за среща с адвокатите от White and case в края на месец юли. Веднага след това и двамата се срещнаха с представители на адвокатската кантора. Срещата се проведе няколко дни след 20 юли 2013 г. в Централата на ПП ГЕРБ. На нея присъстваха и представители на НЕК. Така че представителите и експертите на ПП ГЕРБ са дали исканите от тях разяснения и информации веднага след поискването им от страна на адвокатската кантора", се казва в позицията.

От ГЕРБ препратиха "топката" на Стойнев към служебното правителство на Марин Райков: "До края на месец февруари 2013 г. всички финансови отношения на българската страна към адвокатската кантора са били абсолютно изрядни и напълно уредени. До този срок всички хонорари към екипа на кантората са били изплащани напълно и в срок, а българската страна е оказвала на екипа от адвокати приоритетна подкрепа във всяко едно отношение. След февруари месец България имаше служебно правителство и препоръчваме на министър Драгомир Стойнев да търси информация или обяснения от служебния кабинет за отношенията между българската страна и адвокатската кантора.

Малко по-късно говорителят на служебното правителство Ивет Добромирова реагира с писмо до медиите, в което опроверга обвиненията на Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!