Добрев иска по-гъвкав режим за пушачите

18 декември 2012 в 08:08 2284 1

Делян Добрев
Делян Добрев

"Официалната позиция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по въпроса за пушенето на закрити обществени места е, че трябва да се въведе по-гъвкав режим", каза пред "Нова телевизия" енергийният министър Делян Добрев.

Той уточни обаче, че не подкрепя връщането на стария режим, при който в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи.

Добрев обясни, че се е срещал с представители на туристическия бранш, които с факти са му доказали, че резултатите им за 2012 г. са "трагични" в сравнение с предходната година.

„Виждам затруднението на малките и средни предприятия и затова съм склонен да подкрепя консенсус по въпроса за пушенето на закрито”, заяви министър Добрев.

Забраната за пушене в заведенията има шанс да отпадне още за Коледа и Нова година, ако бъде използвана последната възможност за прокарването ѝ.

Днес икономическата комисия в парламента ще обсъжда внесените от депутата от ГЕРБ Иван Божилов промени в закона за туризма, които предвиждат да се разреши пушенето в заведенията, в които има зали за пушачи и непушачи.

Гласуването на поправката беше отложено миналата седмица и беше оставено за днес, за да се изчака становището на икономическото и здравното министерство. Отмяната на забраната за пушене беше отхвърлена от депутатите от здравната комисия. Срещу по-либералния режим се обяви и премиерът Бойко Борисов. В същото време обаче аргументите на бизнеса са, че забраната е довела до драстичен спад в оборотите - между 30 и 60%, и е довела до фалита на около 30% от заведенията. Данните показват още, че след забраната само 4% от пушачите са спрели цигарите.

Днес противници и привърженици на тоталната забрана на тютюневия дим на закрито подготвят нови демонстрации пред парламента. Пред БНР председателят на Асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров заяви, че отделянето на сепарета за пушене ще засегне минимален брой хора. След въвеждането на забраната ресторантите могат да работят при равни условия, каза Йордан Дичев, чието заведение е повишило оборотите си. Това се дължи на това, че всички работим  при равни критерии, хората могат да преценят в кое заведение да отидат по това какви услуги предлага като цяло. Проблемът е, че пушачите са по-нетолерантната част от населението, обясни той.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов изразиха категоричното си становище против пушенето в закрити обществени места. Плевнелиев заяви, че е готов да наложи вето, а премиерът каза, че ще подаде оставката си, ако забраната падне. 

„Абсолютно сме против да падне забраната. Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване. Защото знаете, че по закона за конфискация депутатите на ГЕРБ не гласуваха първия път закона, той падна. Имаше тежко отражение в Брюксел за това. При следващото гласуване аз си бях написал оставката до председателя на Народното събрание и отидох в парламента да видя как ще гласуват моите депутати. Да се надявам, че преди изборите няма да ме накарат по-рано да я свърша тази работа. Затова се надявам да се съобразят с моето мнение. Ние, като партия, сме поели да пазим здравето на хората”, коментира в събота премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!