Директорът на НЦИОМ обжалва уволнението си

OFFNews 22 август 2013 в 13:06 3154 7

Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.
Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.

Бившият вече директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова ще заведе дело заради уволнението си. „Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги. Завеждам дело срещу уволнението ми, надявам се на добра развръзка, защото познавам себе си и нещата, които съм направила. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая“, каза Йорданова пред журналисти.

Вчера тя бе уволнена дисциплинарно от председателя на парламента Михаил Миков, а основният му аргумент е, че тя е изплатила близо 212 хиляди лева на външни лица, свързани със служителите на НЦИОМ, без договор. Миков обяви също, че центърът ще бъде закрит, тъй като е ненужен предвид многото частни социологически агенции и на негово място ще бъде създаден център за оценка на законодателството.

„НЦИОМ работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми, нито от останалите вътрешни парламентарни звена. За времето, в което съм ръководила НЦИОМ, центърът е провел общо 515 планови изследвания – става дума както за количествени, така и за качествени изследвания“, посочи днес в отговор Йорданова.

НЦИОМ е създаден преди 23 години, с решение на Деветото Народно събрание, на негово пленарно заседание, състояло се на 15 декември 1989 г. Предметът на дейност на НЦИОМ, според решението, е „провеждане на системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер", припомни Йорданова.

Бившият вече шеф на центъра, която и по-рано бе заклеймена от левицата и ДПС за изказванията й, че електоратът им се състои основно от маргинализирани хора, затвърди неодобрението на сегашните управляващи към себе си с  изследването на НЦИОМ през юли за нагласите спрямо антиправителствените протести. То показа, че 58% от анкетираните подкрепят протестите, за разлика от частни социологически агенции, които неколкократно измериха тази подкрепа на около 40%.

Тогава Йорданова заяви, че е спекулация да се говори, че протестът се подкрепя само от „красивите и образованите“ в центъра на София и изключва други хора. По думите й, националното представителното проучване, проведено в периода 3 - 10 юли, разсейва заблудата, че в големите и малките градове извън столицата няма подкрепа за протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови