Делян Добрев: Приватизацията на ВМЗ-Сопот ще приключи до края на ноември

Вероника Шербанова 24 октомври 2012 в 17:39 1129 0

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, Снимка: БГНЕС
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, Снимка: БГНЕС

Процедурата по приватизация на ВМЗ-Сопот трябва да приключи до края на ноември.

Това стана ясно след срещата на енергийния министър Делян Добрев и социалния министър Тотю Младенов с ръководството на завода.

На срещата присъстваха още изпълнителният директор на Агенцията за приватизации Емил Караниколов и представители на синдикалните организации.

Кандидатите за приватизация на ВМЗ-Сопот могат да подават документи за участие в процедурата до 29 октомври. До момента желанието си за участие са заявили три фирми - „Сейдж Консултанс” АД, „Дунарит” АД – Русе и „Емко” ЕООД – Севлиево, обясни Делян Добрев.

Изплащането на заплататите на работниците и служителите на завода е едно от задължителните условия, поставени от държавата към кандидат-купувачите, допълни той. Енергийният министър посочи, че се търсят и други възможности за частично изплащане на неизплатените възнаграждения на служителите, които към момента възлизат на 1 380 000 лева.

Във ВМЗ-Сопот работят 3200 души. Те не са получили част от заплатите си за август, както и авансите си за септември и октомври. В същото време сметките на ВМЗ са запорирани от НАП заради 100 млн. лева дълг на ВМЗ за осигуровки и данъци към държавата.

До 28 септември служителите трябва да получат възнагражденията си за септември, каза още Добрев.
Във вторник работещите в завода проведоха едночасова предупредителна стачка заради неизплатените заплати. Те поискаха и отблокирането на сметките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови