Държавата налива милиони на издателите заради новите учебници

Александра Маркарян 06 октомври 2012 в 07:00 2765 0

Първокласници.
Two children wearing backpacks holding hands --- Image by © Edith Held/Corbis
След като взе 8.5 млн. лева от Европа и плати още 1.5 млн. от джоба на данъкоплатеца за дейност, на която чиновници получават заплати, държавата ще налее десетки милиони в издателския бизнес заради новите си „олекотени“ учебни програми.

Те ще отидат за издаването на нови учебници за до VII клас включително, които, съгласно правителствено постановление, се заплащат от държавния бюджет.

Нови програми ще има на практика по всички предмети за всички класове. Част от тях са готови и резюмета за съдържанието им бяха разпратени на журналистите. Крайният срок за всички е 2013 г. Готови са учебните програми по математика, информационни технологии, чужди езици. Докато при първия предмет се предвиждат чисто козметични промени, при чуждите езици се залагат притеснително ниски критерии. В четвърти клас, след 3 години учене, децата трябва да са покрили възможно най-ниското ниво на владеене съгласно Европейската езикова рамка - А1. След още 3 години учене трябва да са минали и А2. На практика от седмокласниците ще се изисква да се изразяват писмено с... 80 думи и да могат да формулират 11-12 реплики. Това е дословно записано в представянето на програмата.

Няма сериозна обосновка защо е необходима традиционната за почти всеки нов министерски екип смяна на учебните програми. Ясно е обаче, че за въпросните програми чиновници от министерството ще получат двойни пари - веднъж заплата, защото съставянето на програми е част от описанието за работата им в МОМН, и втори път - от Европа, защото за същата дейност е спечелен проект, който изпълняват същите тези чиновници.

Резултатът от новите програми ще е нови учебници и наливане на много милиони в издателите им. За основния курс (до VII) клас това означава значителна субсидия от държавата, защото тези учебници се осигуряват безплатно на учениците за сметка на държавния бюджет. За останалите парите ще бъдат извадени директно от джобовете на родителите или работещите гимназисти.

За първокласниците е напълно приемливо и установено с разпоредба да получават само нови учебници. От II клас нагоре обаче учебниците се връщат и се ползват от следващия випуск, а МОМН плаща малък процент допечатки от първоначалния тираж само за резерв - за да се подменят унищожени или загубени учебни книги.

Вместо да пести пари по този начин обаче МОМН планира да излее милиони за нови учебници за II-VII клас с мотив: сменени програми.

Само за настоящата учебна година (2012/2013) държавата даде 19 870 185 лева за безплатни учебници. Сумата включва пълния комплект  за подготвителните групи, за първокласниците и за четвъртокласниците.

За предишната учебна година (2011/2012) бяха дадени 43 417 000 лева, когато се купуваха учебници до VII клас.

Сметки

По приблизителни изчисления  новите учебници само по чуждите езици за II-VII клас ще струват поне 8 млн. лева. Освен за тях държавата ще плати за комплектите по още 9-10 предмета за клас.

Кое колко струва?

Съгласно правителствено постановление държавата осигурява точно определена сума за всеки клас. От I до IV клас тя включва закупуването на учебници и помагала по всички предмети, а за V-VII - учебниците без помагалата.

Сумите за всеки клас са различни - средно за I-IV клас държавата дава по 77.25 лева за комплект учебници и помагала и по 122.67 - за V-VII клас.

При средна цена за учебниците за началния курс 77.25 лева и 250 285 деца от I до IV клас (по данни на НСИ за учебната 2011/2012) държавата ще трябва да плати за учебници и помагала 19 339 692. При въвеждането на програмите (през 2013 или 2014 г.) броят на децата ще е различен заради влизането на един или два нови випуска в I и II клас и съответно - излизането на други един или два от началното образование. Разликата обаче едва ли ще е съществена.

Ако към 19-те милиона за началния курс прибавим и сумата, която ще отиде за учебници в прогимназията (V-VII клас), които са приблизително 162 хил., цифрата наближава 39 милиона лева. Ако в сметките не включим първи клас, за който държавата по принцип дава всяка година пари за нови учебници, сумата ще е приблизително 35 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови