"Да дойдат автобусите” е новото „Да дойдат танковете”

19 август 2013 в 17:30 4820 26

Контрапротестът от 16 август. Снимки: Сергей Антонов
Контрапротестът от 16 август. Снимки: Сергей Антонов

"Да дойдат автобусите” е новото „Да дойдат танковете” (реплика на Петър Младенов по време на протестния митинг на 14 декември 1989 г.), обяви сценаристът Теодор Михайлов, който е част от т.нар. артистична група за протестите на пресконференция от Протестната мрежа.

Мрежата беше създадена в началото на този месец от от членове и администратори на някои от основните групи на протестите във Facebook като “ДАНСwithme“, “На кафе пред парламента” и др.

Протестна мрежа ще изпрати писма и доказателствен материал до европейски институции за действията на българското правителство в петък - 16 август, когато автобуси от провинцията докараха "протестиращи" в подкрепа на правителството.

Те са събрали достатъчно фото- и видеоматериал, който ще бъде изпратен до Европейската комисия, Европарламента, Партията на европейските социалисти (PES), Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE).

„Ще сигнализираме за това, което според нас става – експлоатация на невинни хора, докарани до ръба на бедността и социално изключени, които с извозването си в София бяха изключително манипулирани и употребени”, обясни Николай Стайков от Антиправителствената информационна служба NОрешарски.

„Ако за PES и ALDE е приемливо техните членове БСП и ДПС да водят политика на разделение и противопоставяне, на каквато станахме свидетели в петък, вероятно трябва да си го признаят и останалите им членове също да започнат да водят такава политика в своите държави”, допълни той.

Иво Божков, политолог и блогър, предупреди, в сигналите до европейските институции ще бъде описан фактът, че един от лидерите в сформираната нова Тройна коалиция – Волен Сидеров, в две от книгите си изцяло отрича Холокоста и омаловажава значението му.

„Заявяваме отново пълната си нетърпимост към арогантното и системно погазване на основите на демокрацията и правовата държава.

Призоваваме всички българи, в страната и чужбина да продължават да изразяват своята гражданска позиция, мирно и с уважение към целите на протеста и своите сънародници”, пише в декларация на Протестната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!