Човекът, опитал да затрие парк "Странджа", стана шеф на горите в Царево

Милен Енчев 06 август 2013 в 13:21 11836 23

Петко Арнаудов. Снимка: БГНЕС (архив)
Петко Арнаудов. Снимка: БГНЕС (архив)

Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов е назначен за директор на Държавното горско стопанство в Царево.

Арнаудов, който е кадър на БСП, бе три мандата кмет на Царево. Управлението му стана популярно с емблематичното беззаконие „Златна перла“ (вилното селище до с. Варвара, в границите на природен парк „Странджа“, което бе построено без задължителната екооценка и години по-късно съборено).

Напук на факта, че цялото черноморско крайбрежие южно от Варвара е в защитената територия на парка, Арнаудов лансира и промяната в устройствения план на Царево, която предвиждаше ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла. Автор на този план бе скандалният архитект Калин Тихолов, който бе номиниран за министър в настоящото правителство и ден по-късно оттеглен, заради лошата си слава.

С цел да махне пречките пред устройствения план (който вкара България в европейска наказателна процедура) и да опази незаконната „Златна перла“ като кмет Арнаудов поиска закриването на целия природен парк „Странджа“, атакувайки заповедта за обявяването му. През 2007 г. Върховния административен съд (който вече имаше опит с аналогично премахване на защитена територия – местността „Камчийски пясъци“) бе на път да заличи парка. Тогава заради шумни природозащитни протести парламентът гласува забрана за заличаване на вече обявени защитени територии, ограничавайки правомощията на съдебната власт, но запазвайки стотиците паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности в страната от инвестиционни своеволия.

Арнаудов е заел поста без конкурс, тъй като за шефовете на горските и ловни стопанства такъв не се изисква, обясни той пред OFFNews. Назначен е от директора на Югоизточното държавно горско предприятие Пейчо Върбанов (бивш сътрудник на Държавна сигурност с псевдонима „агент Гора“; самият Арнаудов също е бивш агент на ДС с псевдоним "Иванов"). Той е лесовъд по професия и преди да стане кмет, е работил като главен инженер в същото стопанство, както и в други стопанства в района, разказа той. „Директор не ме правеха при управлението на СДС, защото бях неудобен. В интерес на истината имах предложение и за други два, по-високи поста, но избрах да работя на място, в Царево“, разказа бившият кмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!