Бриго Аспарухов: Аз направих Бойко главен секретар

09 февруари 2013 в 10:42 16643 8

Бриго Аспарухов
Бриго Аспарухов

Интересна история как Бойко Борисов е влязъл в политиката, разказа бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов пред БНТ.

През 2000 г. тогавашният председател на БСП Георги Първанов поканил на посещение у нас Генадий Зюганов, шеф на Руската комунистическа партия. Бойко Борисов бил негов охранител. Бриго Аспарухов се запознал с него за пръв път тогава, а Борисов му направил добро впечатление.

Бодигардът на комунист N1 на Русия споделил пред влиятелния в БСП Аспарухов, че много мечтае да се върне отново в МВР.

Аспарухов оценил качествата му и когато му се отдала възможност да помогне на Борисов, го предложил за главен секретар на МВР.

"Как помогнахте - отидохте при Царя и му предложихте Борисов за главен секретар", бе въпросът на водещият Асен Григоров.

"Да. И не само. За да забиеш топката, първо трябва някой да ти я вдигне", пък бе загадачният коментар на бившият разузнавач.

Бриго Аспарухов е шеф на разузнаването от 1991 до 1997 г. Назначен е от президента Жельо Желев и е отстранен скоро след като Петър Стоянов поема властта. В следващите години минава за близък до БСП, но това не пречи да се окаже сред хората, които организират идването на Симеон Сакскобургготски в България. След като НДСВ печели изборите, Симеон се опитва да го назначи за свой съветник по националната сигурност, но не успява.

Аспарухов намекна, че ролята на Борисов в Будагейт е по-голяма, отколкото е известно сега:

"Борисов е човек, който винаги се хвърля изцяло в това, с което се занимава. Той е истински тенисист, истински футболист. Бил е отличник в началното училище, примерен комсомолец, добър пожарникар", обясни разведчикът. Според него по случаят Буда ще излизат още много данни, а Борисов ще има проблеми с хора, които е засегнал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови