Борисов: Били обеднели хората, а в банките - рекордни спестявания

05 октомври 2012 в 09:44 5287 11

Аз съм готов с всеки да седна да говоря, но не може на бялото да кажеш черно. Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората нали отнякъде са дошли тези пари.

Това заявява на последното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов. Той коментира одобряването на финансирането за доизграждане на пътя Смолян-Кричим. Регионалният министър Лиляна Павлова обяснява, че пътят не може да бъде използван, заради недовършени ремонтни дейности. От това пътят бил опасен за преминаващите автомобили. 

Според Борисов опозицията разчита на това, че кабинетът му е улисан в работа и затова от БСП говорят лъжи.

„И той излиза (Сергей Станишев – бел.ред.) и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост”, заявява Борисов.

Премиерът Борисов дава това за пример за безотговорност на предходното правителство. 

"Ако искаш да покажеш нещо, което е направено, проектирано, построено донякъде, на свръхнекомпетентност и опасно за човешкия живот, възможно най-скъпото, трябва да ги заведеш там. И тази сутринта го чух в парламента. И чувам – да се видели какво ГЕРБ направили на Цанков камък и как го достроили. Представяте ли си това каква наглост, какъв наглец трябва да бъдеш.!? Или да говориш 40 минути по Националната телевизия и да кажеш: „аз нямам достъп до телевизията”.!? Всеки си говори каквото му дойде на акъл вече. Безотговорно говорене. И претендират за политическа класа", коментира Борисов.

Той припомня постановление на предходното правителство, с което е решено да се вдигнат пенсиите в навечерието на изборите през 2009 година. Премиерът се обръща към министрите с молбата това постановление да бъде размножено и "размахвано". "Ние предизборно щели сме да вдигаме пенсиите.!? Но ние от първия ден, в който дойдохме ги вдигнахме. Следизборно вдигнахме пенсиите. И това постановление го размножете в по-голям формат, социалният министър да го вземе да го раздаде на депутатите в парламента, когато се обадят на тази тема да го извадят в парламента всичките и да го покажат. Е, това е наглост – тръгвайки си да вдигнеш пенсиите и да кажеш, че си вдигнал пенсиите, а ние да ги плащаме от първия ден, това правителство. Но той разчита, че обикновеният човек е забравил за това нещо или не го е чул. Затова го размахвайте и го показвайте", казва премиерът.

Борисов дава още примери за недобре свършена работа по важни инфраструктурни проекти.

"Лили Павлова, още веднъж искам да отидеш в парламента и да им кажеш какво е направено за този път, какво е заварено, как, колко е опасно. Той и в момента се е свлякъл. И снимки им покажи, как се свличат скалите, защото откосите са ги направили по-вертикални, за да откраднат повече пари. Въобще липсва укрепване на този планински масив. Че е избран най-грешният маршрут. Аз и там заведох журналисти, спомняте си, и им показах това, което виждат. Било е планина и коларски, горски, черен път с коловози. Казвам им, че това не е горски път, това е асфалт и те го имат записано. От тунела нататък всичко беше горски път. И ние какво трябваше, да не го достроим?! И този язовир за милиард да стои неизползваем!? Нали тогава помните дилемата.

Същото беше с АМ „Люлин” – или трябва да я достроим или еди какво си, да няма магистралата. И Водното огледало, ако не бяхме дали в Кърджали тези 30 милиона ще ни осъдят и пак ще ги дадем да го достроим. За Дунав мост 2 – абсолютно същото. Просто на всяко тяхно такова изказване, защото те разчитат, че ние улисани в работата няма да ги чуем, което е факт. Аз разбирам ден-два след това какво бил казал. В момента, в който се изкажат по тема на министерствата – веднага след тях пресконференция и го обяснявате, веднага!

Да видят Летище София, където ни осъдиха за 40 милиона долара, откъде да ги платим?! Единият продаде „Балкан” с доплащане от наша страна, а другите правиха аерогара и сега ние трябва да платим 40 милиона долара. И той излиза и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост", завършва Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!