Близка до ТИМ партия фалшифицирала изборни списъци

05 октомври 2012 в 14:21 3914 1

Урна. Снимка: БГНЕС
Урна. Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство за фалшифициране на списъците с имена и подписи на граждани, подкрепящи регистрацията на свързваната с ТИМ партия "Нашия град" за последните местни избори. 

Това съобщава сайтът "Бивол", който разполага с прокурорското постановление за образуване на проверката. Проверката на варненската Районна прокуратура е започнала още на 27.10.2011, като ЦИК е предоставила на прокуратурата оригиналните списъци, послужили за регистрацията на ПП "Движение нашия град".

Прокуратурата е установила, че използваните данни в списъците са взети от регистрите на пенсионен фонд "Сила", който се управлява от ТИМ. Досъдебното производство е образувано през май тази година и е по член 309, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК), който е за фалшифициране на документи. За сега производството се води срещу неизвестен извършител. 

Партия "Движение нашия град" се яви на местните избори и спечели три места за общински съветници във Варна, а лидерът на партията Неделчо Михайлов стана кмет на район "Владислав Варненчик". Всичко това става на базата на установен фалшификат - стотици подписи на нищо неподозиращи граждани, внасящи за пенсия във фонда "Сила", коментира "Биволъ".

Участието на "Нашия град" в местните избори през 2011 г. беше под въпрос, след като на 9 август ЦИК заличи нейната регистрацията поради недостатъчен брой подкрепящи. Проверката на ЦИК установява 5867 коректни записи за избиратели, подкрепящи регистрацията на партията при необходими не по-малко от 7000 избиратели.

"Биволъ" коментира още и това, че след като е констатирано фалшифициране на списъците, прокуратурата би трябвало да уведоми ЦИК, която от своя страна да поиска от съда заличаване на регистрацията на партията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови