Бившият шеф на разузнаването отива на съд, прибрал 5 млн. лв.

OFFNews 03 юли 2013 в 09:16 3032 1

Ген. Кирчо Киров Снимка: БГНЕС
Ген. Кирчо Киров Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген.-лейт. Кирчо Киров отива на съд за присвояване на близо 5 млн. лв., съобщиха от Прокуратурата.

Военноокръжна прокуратура-София внесе във Военния съд обвинителен акт срещу Киров. Генералът е обвинен за това, че като шеф на разузнаването за пет години - от 2007 до 2011 г., е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор.

За улесняване на присвояването, генерал Киров е съставил повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния. Обвинителният акт е внесен на 2 юли.

Киров се смяташе за един от най-приближените на Георги Първанов в службите. Разузнавач №1 бе освободен от поста и стана съветник на бившия премиер Бойко Борисов. Ген. Киров ръководи разузнаването от 24 февруари 2003 година до 25 януари 2012 година.

Днес се очаква прокуратурата да оповести повече подробности за злоупотребите в НРС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови