Бивш заместник на Орешарски оглави митниците

02 септември 2013 в 10:58 3883 2

Кирил Желев
Кирил Желев

Кирил Желев е новият директор на Агенция "Митници", съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.

Желев беше зам.-министър на Пламен Орешарски при управлението на тройната коалиция, когато настоящият премиер беше финансов министър. Желев е роден през 1949 г. в Ямбол. Завършил е "Финанси". Бил е депутат в Седмото НС, в 36-ото и 37-ото НС, където председателства комисията по бюджет и финанси. От септември 2007 г. до май 2009 г. е зам.-министър на финансите с ресор данъчна политика и приходни администрации. От май 2009 г. до юли 2010 г. е член на Комисията за финансов надзор. Последната заемана от него длъжност е началник на кабинета на евродепутата Кристиян Вигенин.

Назначението му бе предшествано от серия куриози, до които доведе бързането Ваньо Танов да бъде уволнен от директорския пост в агенцията. Стигна се до там, че временно агенцията се управляваше от човек с отнет допуск до информация заради срещите си с наркодилъри – зам.-директора на митниците Николай Попов.

До това се стигна след гаф, при който за наследник на уволнения на 21 август Ваньо Танов бе назначен заместникът му Борислав Борисов. В цялото бързане по уволнението на Танов се оказа, че управляващите са пропуснали факта, че по закон в агенция "Митници" не може да бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор. Затова и се наложило Борисов да бъде назначен като титуляр (което бе скрито от медиите) и това го превърна в най-кратко управлявалият директор на митниците в историята.

Само след два дни труд Борисов подаде заявление за отпуск от понеделник, 26 август. Той пък упълномощил Николай Попов да го замества. Попов е без допуск до информация, а в длъжностната характеристика на директора на Агенция „Митници“ изрично е записано, че той трябва да има такъв допуск. Без него той не може да изпълнява служебните си задължения и няма право да чете секретни документи, каквито са повечето в митниците.

Защо е отнет допускът на Николай Попов

През 2009 г. той е шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в София (РЗБОП – София). Колегите му обаче започват вътрешно разследване срещу него заради нерегламентирани контакти с хора от подземния свят. Според Атанас Атанасов от ДСБ това са хора, свързани с наркотрафика в София. Попов обжалва отнемането на допуска си пред ДКСИ на Цвета Маркова. След проверка комисията установява, че данните са достатъчни за отнемане на допуска. Според източници на OFFNews в разработката срещу Николай Попов има доста конкретика за лица, срещи и дати, а Попов не е докладвал надлежно, че възнамерява да се среща с тях, както е трябвало да направи, ако срещите са свързани с противодействието на наркотрафика.

Досега няма случай на човек с отнет допуск да е издаден повторен.

В официалната биография на Попов в сайта на Агенция "Митници" всички тези "подробности" са пропуснати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!