България 42-ра по човешка свобода заради цензура, престъпност и верска нетърпимост

Александра Маркарян 08 януари 2013 в 14:39 1918 1

България зае 42-рата позиция в първото издание на "Световен индекс на човешката свобода", съобщи Институтът за пазарна икономика. В индекса са включени 123 страни.

Резултатите бяха публикувани днес от канадския институт "Фрейзър" и германския "Либерален Институт" с подкрепата на американския институт "Катон".

На първо място е Нова Зеландия с резултат 8.73, на второ - Холандия с 8.47 и на трето - Хонконг с 8.39. В Топ 5 са още Австралия и Канада, а в първата десетка - и Ирландия, САЩ, Дания, Япония и Естония.

Комплексната оценка на България е 7.6. Оценката за личната свобода у нас е 8.0, а за икономическата свобода - 7.18.

Показателите, на базата на които се определя личната свобода, са: сигурност и безопасност (конфликти, убийства, трафик на хора, грабежи, политически затворници и т.н.); свобода на изразяване (свобода на словото, политически натиск върху медиите и т.н.); обществена среда и отношения (свобода на сдружаване, религиозни ограничения или враждебност и т.н.); свобода на движение (в рамките на страната и в чужбина).

При оценката на икономическата свобода се проследяват следните показатели: стабилни пари; размер на правителството; свобода на търговията; регулиране на кредита, труда и бизнеса; законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост.

Проблемните области за България са: недостатъчно гарантирана лична сигурност (насилие, кражби и високо възприятие за престъпност); несигурност по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите; нюанси на враждебност към някои обществени прояви, например с религиозни.

След България по резултат се нареждат Словения, Южна Корея и Кипър. Непосредствено преди нас са Литва, Италия и Сингапур. В дъното на класацията са Зимбабве, Мианмар и Пакистан.

"Оценките за Европа показват сериозен превес на личната свобода на практика във всяка част на континента. Различията обаче също са налице – южните страни са далеч по-малко свободни както икономически, така и що се отнася до личните свободи спрямо страните на север. Очевидно измежду развитите демокрации по-богатите са тези, които успяват да гарантират свободата на гражданите си. Интересно е и сравнението между най-добрите в Европа (на север) и представителите от Северна Америка – европейците се справят по-добре с личните свободи, но отстъпват що се касае до икономиката.

Обединението на двата типа свобода, лична и икономическа, води и до сериозни размествания в световната класация, позната ни от чисто икономическите индекси. Холандия се премества далеч напред заради личната свобода и достига до второто място, а Япония, също поради личната свобода, влиза в топ 10. Между първите десет се нарежда и Естония, която е един от най-добрите примери със силни резултати и в двете направления. На другият полюс е Сингапур, където недостатъчната лична свобода изпраща една от най-свободните икономики близо по резултат до България", коментира в анализа си икономистът от ИПИ Петър Ганев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови