БСП алармира за злоупотреби по Бургаския плаж

Елица Мартинова 14 февруари 2013 в 11:54 1292 0

Румен Петков. Снимка: БГНЕС / Боби Тошев
Румен Петков. Снимка: БГНЕС / Боби Тошев

Депутатите на „Коалиция за България“ съобщиха, че ще внесат сигнал за злоупотреби по плажа в Бургас до комисията за корупция на Яне Янев.

Според БСП по предложение на МРРБ публична държавна собственост неправомерно е преобразувана в частна държавна собственост.

„Представяме възложение на областния управител, в което той съвсем конкретно цитира фирмата, на която желае да бъде продаден съответния терен. В становището и предложението на МРРБ има скандално кратък – тридневен - срок за съгласуване с останалите министерства. Почти никое министерство – нито МИЕТ, нито МОСВ, няама становие. Със становище е излязло само Министерството на финансите и то е отрицателно и обосновано“, заяви Румен Петков.

По думите му в заседанието на МС, в което се е разглеждал проектозаконът, премиерът Бориосов е разпоредил решението да се вземе, както е разписано от МРРБ, но само след като се отчетат бележките на МФ.

Според левицата обаче законопроектът е публикуван в Държавен вестник, без да се вземе предвид становището на МФ.

А реакцията на МФ е изключително остра. То е категорично не приема промяната в частна публична собственост. От МФ посочват нещо, което областният управител Константин Гребенаров умишлено скрива – факта, че обектът „Фрегата“ на Бургаския плаж е изгорял. Щом той е изгорял обявяването на тази част от крайбрежната ивица за частна държавна собственост и продажбата й като прилежащ терен заобикаля закона и накърнява обществения интерес, обясни Румен Петков.

По думите му става въпрос за „скандално пренаписване и фалшифициране на решение на МС“.

„Смятаме, че е налице грубо погазване на законите и Конституцията на България както от страна на министъра Лиляна Павлова, така и от областния управител на Бургас“, заключи Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!