БСП: Продължава далаверата с тръбите за скрап в Добрич (видео)

Нели Чолашка 11 март 2013 в 15:54 5910 1

Димчо Михалевски. Снимка: БГНЕС
Димчо Михалевски. Снимка: БГНЕС

Продължава изваждането и продажбата на безценица на водопроводни тръби, собственост на ВиК-Добрич, обяви днес Димчо Михалевски от БСП.

През пролетта на 2012 г. БСП разкри схема по изваждането и предаването на скрап на 45 км. тръби на ВиК-Добрич. Следствие на това на 18 септември миналата година беше арестуван  Радко Ганчев от Силистра, собственик на фирма “Медведев СС”, който беше извадил и нарязал за скрап 45 километра тръби.

Последствия за Радко Ганчев все още няма, обяви днес Михалевски. По думите му държавното предприятие ”Агроводинвест” ЕАД го е защитавало в съда.

Мотивите им са били, че водопроводното съоръжение не работело и със заповед на Министерството на земеделието и храните било обявено за бракуване.

Не само няма последствия за разпродажбата на тръбите от нереализирания проект за водоснабдяване на Добрич от река Дунав, но кражбите продължават, обявиха от БСП. 

Според Михалевски тръбите са качествени и е можело да бъдат рециклирани и използвани от ВиК-Добрич при ремонти.

Депутатът от БСП напомни, че ВиК-Добрич е с големи дългове - над 14 млн. лв. и е с една от най-високите цени на ВиК услугата в България.

Най-новият шеф на ВиК-Добрич - Радослав Русев, е поискал в доклад до регионалния министър Лиляна Павлова и е получил разрешение за продажба на активите на водоснабдителна система Силистра-Добрич, като предварително ги бракува.

Тръбите са пуснати за продажба за скрап през Софийска стокова борса, а не чрез явен търг. Това се прави, за да не бъдат допуснати случайни участници, твърди Михалевски. По думите му обявата е била добре замаскирана.

Той обясни още, че при начална цена 2 200 000 лв. наддаването е започнало от 1 150 000 лв. и е завършило на 1 300 000 лв. Купувачът е фирма "Стийл -Й-трейд-България" ЕООД с управител Светослав Стоилов Жеков

"Така е извършена една истинска кражба, защото цената, на която е продаден актива, е 1 300 080 лв. за 14 335 591 кг стоманени тръби, което прави на 90 лв. за тон", обясни Димчо Михалевски.

Той напомни, че пазарната цена на скрап от черни метали е минимум 440 лв. за тон.

Тук може да видите част от пресконференцията на Димчо Михалевски:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови