БХК срещу телевизията на "Атака" заради дискриминация на бежанци

Александра Маркарян 02 октомври 2013 в 16:17 5347 13

Магдалена Ташева
Магдалена Ташева

Българският хелзинкски комитет ще защитава сирийски бежанци, подали жалба в Комисията по дискриминация срещу телевизията на партия "Атака" "Алфа" и срещу депутатката от "Атака" Магдалена Ташева - водещ на предаването "В окото на бурята".

"В редица предавания Ташева представя бежанците от Сирия като мними бежанци, ислямисти, екстремисти и престъпници, и им отнема човешкия облик. Водещата нарича бежанците „изчадия”, „сган”, „масови убийци”, „канибали”, „диваци”, „ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието” и „лъжат властите”, „отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия” и „започнаха да крадат, да бият” в България и които ще „започнат да изнасилват, да режат глави". Водещата описва бежанците като „нахлува поредна вълна на ислямизацията”, „вкарване на огромно, радикално ислямско население - враждебно и към България и към християнството”. Ташева отъждествява бежанците с Ал Кайда, нарича ги „главорези” и им приписва „цел да изменят демографския национален и религиозен облик, нашата национална идентичност като българи и като православен християнски народ. Да ни доограбят ”. Водещата квалифицира бежанците като „плътни джихадистки арабски маси”, „вкарвани”, за „да превърнат България във втора Босна и втора бивша югорепублика Македония и след 25 години, същите тези пришълци, мохаджири, както се казва в Корана, - защото ислямът така се разширява, чрез мохаджири, т.е. преселници в нови земи, това е догма в исляма” да „веят” в София, по твърдяната аналогия със Скопие и Сараево, „флага на Саудитска арабия”. Ташева пряко призовава българите към "организирани бунтове" и „въстания” „срещу нашествието на тази ислямистка сган под формата на сирийски бежанци”, пишат в прессъобщение във връзка с жалбата от БХК.

Нейният гост в студиото Георги Сенгалевич - съветник на ПГ на „Атака“ пък заявил, че бежанците са „сирийската свободна армия” и нейните „терористични подразделения”, които някой „транспортира” към България.

Бежанците, според него, били „извършили престъпление против мира; военно престъпление или престъпление срещу човечеството”, довели до „изостряне на криминогенната обстановка”, влизали в „конфликти” с „българското население”, с което имали „очевидна културна, цивилизационна несъвместимост”.

Жалбоподателите твърдят, че това е тормоз и подбуждане към дискриминация спрямо цялата общност на бежанците по смисъла на Закона за защита от дискриминация.

„Такова крайно слово на омразата предизвиква ксенофобия и отравя средата за бежанците, като насажда предразсъдъци у околните. Така тези хора, дошли, за да спасят живота си у нас, се оказват изолирани, обект на омраза и в риск да станат жертва на нечовешко и унизително отнасяне, в това число физически посегателства“, коментира адвокат Маргарита Илиева, директор на „Правна програма“ на БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!