Аптеките ще работят и без висшисти фармацевти

Вероника Шербанова 22 ноември 2012 в 18:06 6033 2

Лекарства. Снимка: БГНЕС
Лекарства. Снимка: БГНЕС

Аптеките ще могат да работят и без присъствието на магистър-фармацевт, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз.

Заложената в приетата на първо четене промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ще доведе до риск за живота и здравето на пациентите, заяви председателят на съюза Мирослав Ненчев. 

Магистър-фармацевтите имат знания за лекарствата и възможностите за тяхното комбиниране, каквито помощник-фармацевтите нямат, обясни Ненчев. 

Промените в Закона за лекарствата принизяват  професията на специалистите с висше фармацевтично образование и уронват престижа на аптеката като здравно заведение, допълни той.

Помощник-фармацевтите нямат право да продават лекарства по лекарско предписание, така че ако те спазват стриктно закона, пациентите няма да могат да си закупят такива медикаменти. Ако пък се съгласят да продават лекарства с рецепта, рискуват да бъдат санкционирани, обясни Ненчев.

Вчера е бил одобрен новият типов договор на аптеките с Националната здравноосигурителна каса. Очаква се той да бъде подписан до края на седмицата, съобщи председателят на фармацевтичния съюз.

Според договора ако аптека прави отстъпка на дадено лекарство при свободна продажба, ще прави същата отстъпка и в случай, че лекарството се поема от Здравната каса. Отстъпката ще се разпределя между НЗОК и пациентите, обясни той.

В новия договор е посочено още, че магистър-фармацевтите ще трябва да обработват не повече от 660 рецепти за 15 дни.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови