70 хиляди поискаха свободна Варна (видео и снимки)

Юлиан Христов 03 март 2013 в 11:09 7678 11

Протест във Варна. Кадър: bTV
Протест във Варна. Кадър: bTV

Мащабно шествие по повод националния празник 3 март и традиционен протест срещу монополите се провеждат във Варна.

Според различни данни събралите се за шествието са между 50 и 70 хиляди души.  

Въпреки новината от неделя сутрин, че ГЕРБ оттегля политическата си подкрепа за варненския кмет Кирил Йорданов, срещу когото протестиращите излизат за 22-ри пореден ден, недоволството остава. Йорданов заяви, че ще свика извънредна сесия на Общинския съвет, но до момента не е потвърдил дали ще подаде оставка. В събота протестиращите се заканиха по улиците на Варна да излязат 70 хил. души - толкова, колкото са дали гласа си за избирането на Йорданов на кметското място. 

Недоволството срещу кмета ескалира след като Пламен Горанов се запали в знак протест срещу управлението на кмета, който отказа да подаде оставката си. 

11.00 часа - хиляди протестиращи се събраха на площада до община Варна. Продължават да прииждат още хора, очаква се те да тръгнат на протестно шествие в посока сградата на електроразпределителното дружество. Засилено е полицейското присъствие в района на общината в момента.

11.11 часа - протестиращи пред катедралата в града хората изписаха "България" с телата си. Ивайло Василев, представител на протестиращите, каза, че протестите ще продължат, докато не бъдат показани реални резултати. Той обясни, че протестът не е само срещу кмета, а и срещу всички бъдещи кандидати за кмета. Протестиращите искат нови лица, а не "обичайните заподозрени". По план шествието ще се спре на няколко места във Варна, като ще бъдат положени венци и цветя на паметници в града.  

11.29 часа - варненци заплашиха с гражданско неподчинение като масово не платят сметките си за ток. Протестиращите решиха да подават жалби до електроразпределителното дружество за преразглеждане на сметките им. „И ние ще ви дръпнем шалтера”, „Монополи – робовладелци”, „Долу мафията”, са част от плакатите, които варненци извадиха. Те са категорични, че не се отказват да искат оставката на кмета. Протестиращите блокираха кръстовището пред кметството, като шествието трябва да тръгне по бул. „Мария Луиза” и „Осми приморски полк”, като стигнат до паметника на Васил Левски, където ще поставят венци. 

11.45 часа - по данни на протестиращите в шествието са се включили няколко десетки хиляди души. Сред традиционните искания се появи и ново - областните управители да се избират също от хората. Приятелите на Пламен Горанов, който се самозапали в знак на протест срещу кмета на Варна, раздаваха стикер на протестиращите с надпис "Аз съм с Пламен". Те обявиха, че днес между 12 и 17 часа Кръвният център в града ще работи извънредно и всеки, който пожелае, може да дари кръв.

12.40 часа - близо километър е дълго шествието, което премина по бул. "Васил Левски". Протестът се отправи към сградата на местното ВиК-дружество, където ги чака полиция. В последния момент протестиращите се отказаха да блокират района около дружеството и продължиха по булеварда.

12.53 часа - шествието продължи по ул. "Отец Паисии". Основните искания на протестиращите са насочени срещу кмета Кирил Йорданов. Някои от полицаите, които охраняват шествието, носят цветя, поднесени им от протестиращите. 

13.54 часа- протестът се върна пред сградата на община Варна. Хората скандират „Оставка”. Сградата на община Варна се пази от плътен кордон на полицията. Полицаите посрещнаха протеста със свалени щитове. На стълбите пред полицаите протестиращите разпънаха голям плакат – „Народът не преговаря”, отпред е и контейнер за смет със снимките на Кирил Йорданов, Борислав Гуцанов и Веселин Марешки. Кметът на Варна Кирил Йорданов ще проведе утре съвещание с представители на протестиращите, на което ще се обсъждат мотивите за исканата му оставка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!