62 508 седмокласници на изпитите за гимназиите

Александра Маркарян 11 април 2013 в 13:56 1313 0

Мариана Банчева, зам.-министър с ресор
Мариана Банчева, зам.-министър с ресор "Средно образование" в МОМН. Снимка: Национална мрежа за децата

62 508 седмокласници ще се явят на изпитите за гимназиите, обяви зам.-министърът на образованието Мариана Банчева на пресконференция днес.

Изпитите са на 21 и 23 май. Първата дата е за теста по български език и литература, а втората - за математиката.

Няма промяна във формата на изпитите - те остават в тестове. Учениците ще решават два модула. Те ще имат 60 минути за първия и 90 - за втория. Първият модул е задължителен за всички ученици от випуска, а вторият се решава от  кандидатстващите в гимназия.

Полиция ще охранява училищата по време на изпитите, които започват в 10 ч. сутринта и продължават два часа и половина. Някои от училищата пък ще заглушават GSM връзките по време на изпитите, за да предотвратят възможността за подсказване отвън. Такава система със сигурност има Търговско-банковата гимназия, коментира началникът на Регионалния инспекторат в София Ваня Кастрева.

Все още не е ясно как ще бъдат оценявани учениците - по предварително определена скала за превръщане на точките в оценки или по скала, съставена в последния момент и базирана на вече ясните резултати в точки.

За матурите, които ще се проведат на същите дати, участие са заявили 62 012 - за матурата по литература, и 63 843 - за втората задължителна матура, която е по предмет по избор на зрелостника.

Всяка от матурите е с продължителност 4 астрономически часа.

Абитуриентите ще трябва да отговорят на 40 тестови въпроса, 41-ият последен въпрос е задача за писане на текст.

Матурите по желание ще се проведат на 27, 28 и 29 май, съгласно проект на заповед на министър Николай Милошев, която ще бъде утвърдена в началото на месец май.

Четвъртокласниците също ще се явяват на национално външно оценяване. В тестовете за тях от тази година ще бъдат включени и въпроси, предполагащи отворен отговор. На тези изпити ще се явят 60 433 ученици.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови