5000 лв. за спасителна акция с хеликоптер

Борислава Бибиновска 12 декември 2012 в 14:56 4976 4

БЧК нае хеликоптери за спасителни акции в планината. СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
БЧК нае хеликоптери за спасителни акции в планината. СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС

До 5000 лева може да струва спасителна акция с хеликоптер в планината, ако пострадалият няма застраховка. Около 1000 лева пък са разходите за рутинната спасителна операция.

Това заяви Кирил Русев, директорът на Планинската спасителна служба при представянето, по повод предстоящия зимен сезон у нас.

Българският червен кръст (БЧК) за първа година ще разполага със свои хеликоптери , които ще бъдат използвани при спасителни операции в планината. Те са три на брой и са под наем от частна фирма „Петромар“. Хеликоптерите ще бъдат разположени в Банско и Боровец, както и в района на София. За тях ще бъдат осигурени специално обучени спасителни екипи.

Не стана ясно каква сума ще бъде заплатена за хеликоптерите, тъй като договорът е подписан съвсем скоро и финансовите параметри все още са в процес на уточняване, обясни пред OFFNews Мариан Боновски, представител на фирмата.

Целта на използването на хеликоптери при индиденти е да се намали времето за извършване на спасителна акция в планината.

„Максимум до 10 минути ще се извършва спасителната опереция с хеликоптер“, уточни Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК).

Предвижда се трите хеликоптера да бъдат използвани и за спасителни операции край морето през летния сезон. От БЧК обясниха, че ще проведат разговори с Министерство на здравеопазването хеликоптерите да бъдат използвани и за транспортиране на органи.  

От БЧК подчертаха и необходимостта от застраховка на гражданите, преди да се отправят към зимните курорти. Те обясниха, че в по-големите ски центрове концесионерите или собствениците имат предварително сключени договори със застрахователните компании. Тези застраховки обаче са валидни само за района на ски пистите и не предвиждат покриването на разходи при инциденти извън пистите.

За зимния сезон са осигурени 15-20 души спасителен екип на курорт. На Витоша и Пампорово се предвижда броят на спасителите да е повече. Над 85 души общо ще се грижат за безопасността в планинските курорти, а общият брой на планинските спасители в страната е близо 600 души. 45 от тях са щатни, разположени предимно в по-големите курорти.

От планинската спасителна служба съветват всички, които отиват на планина, да са добре подготвени за условията там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови