12% открито признават, че биха продали гласа си

10 май 2013 в 15:37 1705 1

Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.
Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.

12 % от избирателите са склонни да продадат гласа си и не се свенят да декларират това в изследване.

Това заяви директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова, цитирана от "Фокус".

По думите й това е една от неизвестните, които могат да променят картината в неделя. „Резултатите от нашето проучване не могат да бъдат прогноза. Те са част от една тенденция от последните 3-4 месеца, но правя уговорката, че не правим прогноза, защото има поне няколко неизвестни, които могат да променят картината, и които в никакъв случай не зависят от социолозите, камо ли от едно социологическо изследване. Например, ние регистрираме до последно - висок дял на колебаещи се избиратели, както и такива, които не желаят да посочат за кого ще гласуват и дали изобщо ще гласуват”, казва Йорданова.

Друг фактор, който прави ситуацията неизвестна е, че има хора, които не знаят кой е правилният знак (x), с който се отбелязва политическият им избор в бюлетината, така че тя да бъде зачетена като валидна.

Нямаме никаква информация и какъв ще бъде като дял протестният вот - ще може ли да се говори, че част от невалидните бюлетини ще са част от протестния вот или той ще намери друга посока, например ще отиде при малки партии и т.н., казва още Лидия Йорданова.

Това, в което сме сигурни е, че електоралната активност, посочена в това изследване, възлиза на 55%. Не изключваме тя да бъде около този дял – плюс-минус няколко процента, посочва социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови