11 000 души са получили код за достъп до електронното си пациентско досие

Вероника Шербанова 21 май 2013 в 13:40 1403 0

Издаване на уникален код за достъп до пациентското досие, Снимка: Сергей Антонов
Издаване на уникален код за достъп до пациентското досие, Снимка: Сергей Антонов

11 000 души са получили достъп до своето електронно пациентско досие чрез уникален код за достъп. Това съобщиха във вторник от Здравната каса.

Достъпът до пациентското досие става с 10-символен уникален код, който се издава от Районните здравноосигурителни каси. Освен с уникалния код, всеки може да види досието си и с помощта на електронен подпис. Заявленията за получаване на уникален код се подават лично, като се представя и документ за самоличност. Получаването на кода става в момента и отнема няколко минути. Той е изписан върху лист хартия, който съдържа и личната информация на съответния получател, и се предоставя в запечатан плик.

Пациентското досие се намира на интернет страницата на Здравната каса, в раздел Електронни услуги. След влизането на страницата се избира дали достъпът да стане с електронен подпис или с уникални код. Въвеждат се персоналният код, ЕГН, личен номер на чужденеца или служебен номер от регистъра на НАП.

В пациентското досие се съдържа информация за изборите на личен лекар от 2000 г. до момента, лабораторни изследвания, посещение при специалист с направление, постъпване в болница и извършените там медицински дейности, заплащани от НЗОК след 2009 г. Включени са и данните от извършените при зъболекар дейности от юли 2012 г. до момента.

Досието на дете до 18 години е включено в здравното досие на родителя, направил избор на личен лекар на детето.

В Пациентската информационна система има и абонамент, с който всеки ще може да получава нотификации от Здравната каса. Абонаментът може да е платен – с sms, или безплатен – на електронната поща. Изборът на канал за нотификация, честотата на получава не и видът на информацията, която ще бъде изпращана, се избира в раздел "Профил".

500 души са направили до момента абонамент за уведомяване по електронната поща, а 60 души са поискали известяване с sms, уточниха от НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови