Промяна на президентите или президенти на промяната

Бранимир Ботев 06 януари 2017 в 19:51 6552 4

Бранимир Ботев

Два избора за държавен глава в края на миналата година се очакваха с нетърпение в България. И ако изборът на български президент, държавен глава на страната ни, обяснимо беше във фокуса на българските граждани, то изборът на президент в страната световен лидер – САЩ се очакваше със затаен дъх от целя свят. Резултатите от изборите и у нас, и в Америка опровергаха, дори, не се притеснявам да го кажа, попиляха*, предварителните очаквания. 

Удивително е колко много съвпадения и прилики има във фабулата, свързана с тези два избора в две страни, които като че ли нямат база за сравнение.

Едната, България, страна с над 1300-годишна история, но най-бедната и изостанала страна в Европейския съюз (слава, Богу все пак член!), намираща се на външната граница на Европа на изпълнените с проблеми Балкани в контактната зона с мигранти и колебливия баланс между християнския свят и все по радикализиращия се в своя ислям Близък Изток. От друга страна Америка, световният лидер, най-мощната в икономическо, финансово и военно отношение страна, млада държава, генерираща пример за демокрация в американската мечта, където всеки човек може да постигне всичко.

И в двете страни за президенти бяха избрани личностите, които не бяха фаворити на управляваща политическа класа и, на които социологическите агенции до последно отреждаха губещото място. В САЩ през цялата кампания до денят на изборите, преднината на Хилари Клинтън „плуваше“ между 2%, 3% и 11%, според услужливите изследвания на общественото мнение.

В България предричаха на ген. Румен Радев загуба още на първи тур, без достигане до балотаж. Единствената агенция, която не се поддаде на еуфорията да следва победителите от ГЕРБ беше Маркет Линкс**, която още от начало предвиди потенциала и победата на ген. Радев.

В резултат президентските избори бяха спечелени не от нарочените фаворити Хилари Клинтън и Цецка Цачева, а от алтернативните кандидати Доналд Тръмп и Румен Радев. Съвпаденията не свършват дотук и двамата са родени през юни, Тръмп на 14.06.1946, Радев на 18.06.1963 г. и двамата са зодия близнаци. И двамата имат петица президентската си номинация, Тръмп ще бъде 45-ият президент на САЩ, а Румен Радев 5-ият президент на България. И двамата имат повече от един брак. И двамата са завършили колеж в САЩ, Тръмп в Пенсилвания, Радев „Максуел“ – Алабама.

И двамата печелят избори през ноември, Тръмп на 08-ми ноември, Румен Радев на 13-ти ноември.

И двамата са несистемни, може да се каже дори антисистемни играчи. Те не идват от недрата на дадена партия, не са партиен политически продукт, а напротив, изправят се срещу кандидати сочени за фаворити, излъчени именно от управляващите партии.

И двамата се изправят срещу установеното статукво и го разбиват при това безапелационно. Тръмп получава над 55% в избирателната колегия, а ген. Радев е избран с близо 60% от гласовете на българите.

Големият въпрос сега пред гражданите на малка България, както и на велика Америка е дали присъствахме на поредната промяна на президенти или Тръмп и Радев ще станат истински президенти на промяната. Светът се нуждае от това и гражданите разчитат независимо колко и какви са президентските правомощия. Хората избраха Тръмп и Радев, защото повярваха в тях като личности. Един от великите американски президенти Удроу Уилсън заявява в прословутата си реч от „14 точки“: „Президентската власт е толкова голяма и влиятелна, колкото е човекът който я упражнява.“ Към това няма какво да се добави!

---------------

*Извинение за употребата за несоциологическия термин, но той най-добре изразява крайния резултат

**Каква ирония, това е агенцията, в която като съучредител и социолог работи Румяна Бъчварова, сега зам.-председател на ГЕРБ, очевидно е по-добър социолог, отколкото министър на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

08.01 2017 в 09:26

И двамата спечелиха поради простата причина, че от противничките им и чеп за зеле не става.
А доколко Радев е антисистемен ще си проличи когато поеме властта. Да не се окаже „Послушко v.2.0“...