Помните ли 10 януари?

Владимир Йончев 10 януари 2013 в 04:17 54604 49

 Днес е 10 януари. За все повече хора тази дата не значи нищо. Най-младите може би не знаят, че на 10 януари 1997 г. е станало нещо голямо.

Интересно е как се променяше отношението към тази дата през годините. В края на 90-те тя се отбелязваше като нещо много значимо - медиите по цяла седмица бяха залети с коментари, анализи и спомени какво стана тогава.

После почна да се неглижира.

После почна да се намеква, че тогава нещата изобщо не били толкова чисти колкото изглеждали и да се градят теории на конспирацията кой на кого дърпал конците.

Накрая датата потъна в забвение. Сякаш за да не се уплаши някой, че може да се повтори.

Някои от нас са имали късмета да са в центъра на събитията през революционния януари 1997 г.

Във видеото по-долу ще видите разговора в студиото на OFFNews.bg между главния редактор на сайта Владимир Йончев с Петър Якимов и Борислав Бориславов - двама от основните действащи лица в събитията. По телефона се включват други двама важни участници в протестите - Ангел Апостолов и дякон Дамян.

Под видеото е стенограма на разговора със значителни съкращения.

Част I:

Част II:

Владимир Йончев: 10 януари 1997 г. Сигурен съм, че сега, 16 години по-късно на много хора тази дата не им говори нищо. Но тогава се случиха много неща, които промениха живота ни. За мен голямата промяна не се случи през 1989 г., а през 1997 г. Какво всъщност се случи на 10 януари? Как започна всичко и какви бяха събитията, които предшестваха 10 януари? Боби Бориславов беше един от хората в инициативния комитет, един от няколкото студенти, тогава почти деца, които започнаха промените.

Борислав Бориславов: Аз всъщност бях най-възрастният от децата, които започнаха протестите, тогава бях вече докторант. Първи курс бях през 1989 г. и практически цялото ми следване мина в най-бурните години на прехода. 97-ма година за мен беше венецът на всички протести и аз бях един от хората, които тогава настояваха да се излезе от модела на окупационна стачка и да се излезе на улицата.

Основният подстрекател за протестите беше управлението на Жан Виденов и БСП, което изкара хората на улиците още в края на 1996 г. В дните преди Коледа започнаха първите шествия пред "Позитано". Първото шествие за новата 1997 г. беше на 3 януари. Спомням си, че тогава вървях с майка ми и баща ми и видях, че има страшно много млади хора, страшно много мои колеги, които участваха в шествието. Тогава се зароди идеята да се подеме някаква инициатива, за да се самоорганизираме.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

48

Вал

10.01 2017 в 23:32

Идат като овци, бегат като овци. Що е то?
Овци!
На 28 декември 1996 г. Народното събрание приема оставката на Жан Виденов!
Обаче на хората по площадите им го бяха спестили това...масовка трябваше да има!